“Діабет: освіта і профілактика”

Під таким девізом у виставковій залі Полтавського міського будинку культури пройшла масова акція з нагоди Всесвітнього дня боротьби із захворюванням на діабет за участю сімейних лікарів ЦПМСД Полтави, педіатрів, ендокринологів, науковців, волонтерів-студентів медичної академії. На виставці були представлені діагностичні засоби, товари та продукти харчування (які можна було продегустувати) для людей з діабетом. У ході акції з допомогою експрес-аналізів кількасот бажаючих визначили рівень глюкози в крові.
Із зацікавленими слухачами спілкувалися фахівці: міський ендокринолог Ельвіра Кайдашева, кандидат медичних наук, доцент кафедри ендокринології Української медичної стоматологічної академії Віталій Катеринчук. Завідуюча відділенням соціально-медичних послуг територіального центру Октябрського району Полтави Тетяна Карамаєва поділилась досвідом підтримки людей із захворюванням на діабет.
Заслужений лікар України Ірена Кайдашева провела майстер-клас школи хворих на цукровий діабет із презентацією меню-розкладок дієтичних страв.
Фахівці давали відповіді на запитання, зокрема щодо раціонального збалансованого харчування, оптимальної рухової активності та контролю за рівнем глюкози в крові. Учасники акції отримали пам’ятки з конкретними порадами, а також щодо використання систем контролю рівня глюкози в крові.
До теми
Із захворюванням на діабет змушені жити 346 мільйонів людей у світі. Ще 20 років тому кількість таких хворих на планеті не перевищувала 30 мільйонів.
На диспансерному обліку в ендокринологів Полтави перебуває понад 11 тисяч хворих на цукровий діабет, в області – понад 46 тисяч, по Україні – 1,3 мільйона осіб. За останні 10 років кількість хворих збільшилась майже вдвічі. Пріоритетами діяльності ендокринологічної служби області та міста є раннє виявлення цієї недуги та її ускладнень, зменшення інвалідності та смертності від них. Проте висока захворюваність на діабет дозволяє стверджувати про глобальну епідемію неінфекційного характеру.
Цукровий діабет характеризується стійким підвищенням рівня глюкози в крові, може виникнути в будь-якому віці й триває все життя. Хвороба поволі призводить до таких тяжких ускладнень, як сліпота, ниркова недостатність, гангрена кінцівок, ризик розвитку інфарктів та інсультів.
Розрізняють цукровий діабет 1-го типу (інсулінозалежний) і 2-го типу (інсулінонезалежний). Катастрофічне зростання захворюваності пов’язане з цукровим діабетом 2-го типу, частка якого перевищує 85 відсотків усіх випадків.
Існує спадкова схильність до діабету, але лідирують серед ризиків цього захворювання надмірна вага, артеріальна гіпертензія, гіподинамія. У багатьох випадках запобігти захворюванню на діабет 2-го типу можна, вчасно виявляючи й усуваючи ризики, дотримуючись здорового способу життя. Успішність лікування на 95 відсотків залежить від активної позиції та відповідальності хворого, якому необхідно навчитися жити з недугою: дотримуватись суворої дієти, оптимального рухового режиму, вчасно приймати медикаменти, чітко виконувати всі призначення лікаря. Важливо усвідомити, що діабет – це частина життя, а не вирок.

Прес-центр департаменту
охорони здоров’я ОДА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.