Здолає стрептококів

“Чи є рослини, які допомагають здолати стрептококів і стафілококів?”
С.І. ПАВЛИК.

Росичка круглолиста (Drosera rotundifolia L., російська назва – росянка круглолистая) – багаторічна трав’яниста рослина. Стебло прямостояче, безлисте, квітконосне, іноді звивисте, 10–30 см заввишки. Листки в прикореневій розетці, з довгим черешком, зверху та з країв усіяні головчастими червоними волосинками. Квітки дрібні, двостатеві, п’ятипелюсткові, білясті. Цвіте рослина в червні-липні.
Росте росичка круглолиста переважно на Поліссі – на торфових болотах, у заплавах річок, біля стариць, на вологих луках.
Заготовляють усю рослину під час цвітіння. Зрізуючи її, слід залишати 1–2 листки для відтворення стебла в майбутньому. Сушать траву в добре провітрюваних приміщеннях при температурі, не вищій за 40°С. Зберігають у щільній тарі.
У траві росички круглолистої знайдено вітамін С, мікроелементи заліза, кремнію, магнію, фосфору, марганцю, натрію та кальцію, органічні кислоти (яблучну, винну, бензойну, цитринову, янтарну), дубильні та смолисті речовини, цукри (близько 4,4%). Вона містить флавоноїди (гіперозид, мірицетин, кемпферол, кверцетин, нафтохінони), протеолітичний фермент, пігменти, антибіотичну речовину плюмбагін.
Препарати росички круглолистої застосовуються лише у народній медицині, хоча у країнах Західної Європи, зокрема у Франції, Португалії та Нідерландах, вони офіцинальні.
Застосовують росичку круглолисту для лікування ядухи, кашлюку, хронічних бронхіту та пневмонії з астматичним компонентом. Препарати росички круглолистої проявляють антибактерійну дію проти стрептококів та стафілококів, дають спазмолітичний, потогінний, анестезуючий, сечогінний, седативний та відхаркувальний ефекти.
Століттями український народ застосовує цю рослину для лікування кашлюку, ядухи, неврастенії, епілепсії тощо.
Беруть столову ложку подрібненої рослини, заливають 2 склянками окропу, настоюють 2 години, фільтрують. П’ють по 100 мл тричі протягом доби за 30 хвилин до їди.
Готують також і спиртову настойку. Беруть частину свіжої подрібненої рослини, заливають 5 частинами 40-процентного спирту, настоюють 2 тижні. Перемішують настойку по 2–3 рази на добу. Фільтрують і п’ють по 10–15 крапель тричі на добу за 30 хвилин до їди.
Для лікування кашлюку, хронічного бронхіту, затяжної пневмонії, бронхоектатичної хвороби, ядухи, ларингіту та фарингіту поєднують препарати росички круглолистої з травою материнки звичайної, квітками глоду колючого, листками подорожника великого, травою чебрецю звичайного, буквиці лікарської, квітками та листками алтеї лікарської, шишками хмелю звичайного у співвідношенні 0,5 : 2 : 2 : 4 : 4 : 2 : 4 : 2. Беруть 2 столові ложки суміші, заливають склянкою окропу, настоюють 4 години. П’ють по 50 мл тричі на добу за 30 хвилин до їди.
Для лікування епілепсії застосовують препарати росички круглолистої в поєднанні з травою материнки звичайної, м’яти перцевої, коренями з кореневищами синюхи блакитної, коренями цикорію дикого, шишками хмелю звичайного, плодами глоду колючого у співвідношенні       0,5 : 4 : 2 : 4 : 4 : 2 : 2. Беруть 2 столові ложки суміші, заливають склянкою води, кип’ятять на малому вогні 5 хвилин, настоюють 4 години. П’ють по 50 мл тричі на добу за 30 хвилин до їди. Курс лікування – 2–3 роки. Через 2 місяці лікування треба робити перерву на 5–7 діб.
При лікуванні препаратами росички круглолистої слід суворо дотримуватись терапевтичних доз. Протипоказано застосовувати цю рослину при гіпотензії. При передозуванні можуть виникнути носові кровотечі, блювота, пронос, подразнення дихальних шляхів, а також виразки на слизових оболонках ротової порожнини та шлунку. Навіть звичні дози росички круглолистої забарвлюють сечу в темний колір, про що треба пам’ятати.
Як кровоспинний засіб застосовують суміш трави росички круглолистої з коренями та кореневищами родовика лікарського, коренями кропиви дводомної, медунки лікарської, плодами шипшини коричної та дубовими галами у співвідношенні 0,5 : 4 : 2 : 4 : 4 : 2. Готують і приймають так, як і попередній відвар. Особливо ефективний цей відвар при легеневих кровотечах, зумовлених бронхоектатичною хворобою, туберкульозом легень та онкологічними захворюваннями. Курс лікування – 2–3 місяці.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.