Дзеркальна терапія

Ця методика запропонована в 1995 році професором кафедри психології Каліфорнійського університету в Сан-Дієго (США) Рамачандраном і отримала назву “Дзеркальний зоровий зворотний зв’язок”. Вона особливо актуальна у зв’язку з подіями на Сході України і збільшенням кількості пацієнтів із ампутованими кінцівками.

Методика успішно застосовується для лікування пацієнтів, яких турбують фантомні болі після перенесеної ампутації кінцівки. Фантомний біль – пекуче болісне відчуття в ампутованій кінцівці, що виникає у пов’язаній з нею дієздатній ділянці мозку. Принцип методики полягає в наступному.
Для роботи необхідне дзеркало достатньо великого розміру, оформлене у вигляді ящика. Його розташовують між культею і здоровою кінцівкою. Пацієнт працює кінцівкою з нормальними функціями, але дивиться виключно на її відображення. Мозок починає сприймати відображену кінцівку як реально існуючу ампутовану. Це призводить до активації відповідних моторних ділянок кори головного мозку. Такі щоденні сеанси протягом кількох тижнів значно послаблюють фантомний біль.
Цю ж методику можна успішно застосовувати для реабілітації хворих, які перенесли інсульт, для відновлення функцій ураженої кінцівки. Різниця в тому, що в руховий процес залучаються обидві кінцівки: у дзеркалі спостерігається робота здорової, а уражена в цей час, знаходячись по інший бік дзеркала у тій же висхідній позиції, повторює всі ці рухи.
На початковому етапі занять це можуть бути пасивні рухи з допомогою методиста. У подальшому вони стають більш активними. Це може бути протиставляння великого пальця з іншими пальцями почергово, обертальні рухи, поглажування ураженої і здорової кінцівок одночасно (для зменшення відчуттів оніміння, поколювання, “повзання мурашок”).
Такі заняття протягом 15–20 хвилин слід проводити двічі на день. Методика не потребує великих фінансових витрат і може бути дуже ефективною та корисною людям, які мають велике бажання жити повноцінно і почуватися здоровими.

Ольга СИДОРЕНКО,
лікар лікувальної фізкультури фізіотерапевтичного відділення обласної клінічної лікарні імені
М.В. Скліфосовського.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.