Символ національної аграрної науки

Відбулися урочистості з нагоди 130-річчя від дня заснування Полтавської державної сільськогосподарської дослідної станції імені Миколи Івановича Вавилова Інституту свинарства й АПВ НААН. Урочистості розпочалися відкриттям меморіальної дошки першому директору Полтавського дослідного поля, яке в 1910 році набуло статусу Дослідної станції, Борису Петровичу Черепахіну. Саме в ті роки тут проходили практику майбутні академік-грунтознавець Олексій Соколовський, учений-генетик, академік Микола Вавилов та інші світила сільськогосподарської науки. До речі, створення дослідного поля свого часу ініціювало Полтавське земство, за кошти якого й було придбано земельну ділянку.
– Дворянин, який закінчив Кременчуцьке реальне училище, людина, котра виросла на теренах Полтавщини й знала та любила полтавську землю, – таким був Борис Петрович Черепахін, – зазначив директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Фролов.
Відбулося спільне засідання Вчених рад Полтавської державної сільськогосподарської дослідної станції імені Вавилова Інституту свинарства й агропромислового виробництва НААН та Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського. Робота зібрання розпочалася з виконання Гімну України та хвилини мовчання, якою присутні вшанували пам’ять героїв, полеглих за незалежність нашої держави. За високий професіоналізм і вагомий внесок у розвиток сільськогосподарської галузі області низку фахівців-аграріїв було удостоєно почесних відзнак. Учасників засідання привітали голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук, керівники ряду сільськогосподарських науково-дослідних установ.
– У цьому році агропромисловий сектор Полтавщини на 25 відсотків збільшив обсяги валового виробництва сільгосппродукції, тоді як в Україні цей показник складає лише 16 відсотків. Основне завдання влади на даному етапі – створити зовнішні умови для розвитку агропромислового сектора, – підкреслив Віктор Бугайчук. – Необхідно також підтримувати наукову роботу, тоді буде результат. А перспективи для розвитку галузі на Полтавщині є досить серйозні, є куди застосувати й наукові знання.
Ректор Полтавської державної аграрної академії, професор Валентина Аранчій наголосила на унікальності Полтавської державної сільськогосподарської дослідної станції імені Миколи Івановича Вавилова, назвала її символом національної аграрної науки.
Учасники урочистостей мали нагоду ознайомитися з експозицією виставки “Історія сільськогосподарської науки в особистостях”. А про історію розвитку Полтавської державної сільськогосподарської дослідної станції імені М. І. Вавилова Інституту свинарства й АПВ НААН та сучасні напрями наукової діяльності доповів директор станції Андрій Кохан. Він поінформував про етапи становлення наукової установи, якій у 1987 році було присвоєно ім’я Миколи Івановича Вавилова, та зазначив, що головними завданнями фахівців Дослідної станції є зокрема впровадження у виробництво передових технологій вирощування сільськогосподарських культур, підвищення продуктивності екосистеми, створення нових сортів сільськогосподарських культур і виробництво високоякісного насіння, формування сівозмін, дослідження впливу міндобрив на посіви, мінімізації обробітку грунтів.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.