“Подвиг народний мовою документів”

Під такою назвою в актовому залі Державного архіву Полтавської області проходить виставка, приурочена до 70-річчя визволення України від фашистських загарбників.
– 28 жовтня 1944 року в ході успішної Карпатсько-Ужгородської наступальної операції від фашистів звільнили усю територію нашої Батьківщини. Битва за Україну тривала 680 днів і ночей. 11 грандіозних військових операцій, що відбувалися на вітчизняних теренах, донині вражають дослідників та істориків. Вони прикметні масштабністю і дуже кровопролитні. Наприклад, лише із січня 1943-го по жовтень 1944-го, за офіційними даними, загинули 3,5 мільйона військових, втрати мирного населення понині важко підрахувати, – наголосила директор Державного архіву Полтавської області Валентина Гудим. – На виставці прагнемо показати вклад українців у перемогу над гітлерівською Німеччиною в роки Другої світової війни, оскільки зараз роль наших звитяжців у визволенні рідної землі применшується.
Експозиція підготовлена на основі фондів Центрального державного кінофотофоноархіву імені Г.С. Пшеничного, Центрального державного архіву вищих органів влади й управління України, обласного державного архіву та складається із трьох розділів. У першому представлені документи, що відображають події вересня 1943-го – жовтня 1944 років, зокрема визволення населених пунктів Полтавщини, світлини зруйнованих міст, схеми форсування річки Дніпро восени 1943-го, плакати й листівки, поширювані частинами Червоної Армії у звільнених від фашистів регіонах, накази обласного військкомату про мобілізацію молоді до лав армії тощо. Другий розділ розповідає про те, як полтавці допомагали фронту. На стендах – примірники відповідних рішень владних структур, повідомлення про збір урожаю, продуктів і теплих речей серед цивільного населення для армійців. Третя частина експозиції присвячена увічненню пам’яті воїнів-визволителів на Полтавщині у повоєнний період.
– Постійно працюємо над подібною тематикою, адже впродовж останнього часу про війну говорять повсюди, починаючи від заходів, присвячених річницям Першої світової і Другої світової воєн, визволенню Полтави, й завершуючи постійним моніторингом інформації про ситуацію на Сході України. Ми розуміємо, наскільки минулі та сучасні події значимі для держави, й тому намагаємося виявити якомога більше джерел. На виставці представили експонати, котрі зберігаються не лише в державних архівах. Тут є документи, надані колекціонерами-краянами. Наприклад, Олег Безверхній активно займається воєнною тематикою. Він після чергового повернення зі США передав нам частину віднайдених документів у електронному форматі, – розповів заступник директора Державного архіву Полтавської області Тарас Пустовіт.
У день відкриття виставку переглянули учні 11-го класу міської школи №7 імені Т.Г. Шевченка. Організатори розповідають, що уже мають кілька домовленостей на проведення тематичних уроків з іншими школами. Працюватиме експозиція до середини листопада. Кожен охочий зможе ознайомитися з експонатами виставки “Подвиг народний мовою документів” у режимі онлайн на сайті Державного архіву Полтавської області.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.