Стиль життя, який передається спадково

Для когось туризм – захоплення і хобі, а для працівників Полтавського обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді – це ще й улюблена робота. У закладі діють понад 40 гуртків і секцій. Відвідують установу 170 школярів. Центр – одна із провідних інституцій такого профілю в Україні. Його вихованці завжди показують високі результати на всеукраїнському рівні. Нещодавно команда юних полтавських туристів і краєзнавців повернулася з чемпіонату України з пішохідного туризму, який проходив у місті Вижниця Чернівецької області. На престижних змаганнях вони здобули п’яте місце. До речі, всі учасники з Полтавщини виконали нормативи кандидатів у майстри спорту.
– Туризм – об’ємне поняття, кожен розуміє його по-своєму. Для частини – це лише мандрівки в комфортних умовах, коли, придбавши путівку в туристичній фірмі, вирушаєш на відпочинок. Ми – прихильники активних подорожей, що передбачають походи, життя в наметових таборах, змагання, – розповідає директор обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Станіслав Комісар. – Працюємо у векторі пізнавального, екскурсійного туризму, бо для дітей є обов’язковим знайомство з рідним краєм.
У закладі юних туристів закликають не прокладати тільки кілометраж, аби виконати спортивний розряд, а залучають до вивчення історії, культури, традицій рідного краю.
– Освітянам пояснюємо важливість туризму для школярів, коли педагог, який вирушає на екскурсію зі своїми учнями, особливо у похід із ночівлею, відкриває дітей по-новому, простежуючи їхні характери краще, ніж на уроках чи перервах, – продовжує Станіслав Комісар. – Водночас туризм – неабияка спортивна підготовка і навіть військовий гарт. Нині багато наших випускників захищають Україну в зоні АТО. Коли приїздять на ротацію, обов’язково заходять в гості. Говорять, що той вишкіл, який отримали в нашому закладі, допомагає їм на буремному Сході.
Працівники центру навчають юнацтво: справжній турист навіть без карти і компаса вміє визначити правильний маршрут і дістатися потрібного пункту. Відвідують гуртки центру і юні переселенці з буремного Сходу, й діти з неблагополучних родин. Останні охоче навчаються у закладі, бо знають: там про них завжди піклуються.
За словами Станіслава Комісара, нині найпопулярніший на Полтавщині пішохідний туризм, він найменш затратний. Є багато охочих займатися водним туризмом, хоча він і потребує придбання катамаранів чи байдарок. Місцеві річки Ворскла, Сула, Псел є придатними для цього виду відпочинку. Розвивається й велотуризм. Не втрачає популярності лижний відпочинок, хоча зима останніми роками не вельми тішить снігом.
Щороку відсоток молоді, охочої випробувати себе в активному туризмі, збільшується. Зростає кількість бажаючих брати участь у змаганнях, ходити в походи. Батьки підтримують дітей у цьому прагненні. Дорослі, спостерігаючи за успіхами дітлахів, шкодують, що свого часу не захопилися таким активним дозвіллям.
– Міжнародний день туризму для нас – професійне свято. Відзначили його колективом разом із вихованцями. В обласному оздоровчому дитячому центрі “Маяк” у селі Головач Полтавського району провели різні конкурси і змагання, новачків посвятили у юні туристи. Організували показові виступи наших кращих вихованців. Розвели велике багаття, всі зібралися і заспівали пісень, – розповів Станіслав Комісар. – Для багатьох причетних до туризму людей – це стиль життя, який поширюється й передається спадково.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.