Місцевий розвиток, орієнтований на громаду

У регіональному семінарі-презентації третьої фази спільного проекту ЄС та Програми розвитку ООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” (МРГ), що пройшов у Полтаві, взяли участь представники обласних структур, вищих навчальних закладів економічного профілю, керівники районів, міські голови, спеціалісти районних управлінь економіки, координатори ресурсних центрів розвитку громад, економісти-практики.
Проект “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” діє в нашій області з 2008 року. За цей час місцеві ініціативи реалізували 15 районів, 77 місцевих рад. Загалом втілено 104 мікропроекти, з них 58 – у галузі енергозбереження (переважно заміна вікон у дитсадках, школах, клубах, енергозберігаюче освітлення), 32 – водопостачання (реконструкція та прокладення водопроводів) і по 7 – у галузях охорони здоров’я та шкільного транспорту. Загальна вартість зробленого – понад 18,5 мільйона гривень. Із цієї суми внесок проекту найбільший – майже 8 мільйонів, районних бюджетів – 4,38 мільйона, обласного бюджету – 3,85 мільйона, сільських – 1,27 і громад – 1,05 мільйона гривень. Мета проекту – розвиток потенціалу місцевих громад і влади, спільне планування і надання громадських послуг, відновлення і підтримка базової соціальної та комунальної інфраструктури, розвиток малого агробізнесу, підвищення енергоефективності у використанні ресурсів, заохочення громадських ініціатив тощо.
Третя фаза проекту МРГ впроваджуватиметься протягом 2014–2018 років із загальним бюджетом 23,8 мільйона євро, наданих Європейським Союзом (23 мільйони євро) та ПРООН (800 тисяч євро). Проект МРГ надаватиме підтримку органам влади у поширенні ефективного досвіду, впровадженні реформ із децентралізації, сприянні економічному розвитку на місцевому рівні через впровадження курсу в навчальні програми університетів.
– Реалізовано 104 мікропроекти на загальну суму 17 мільйонів гривень, – зазначив виконуючий обов’язки голови обласної ради, перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко. Це об’єкти, які переважно знаходяться в селах, – вуличне освітлення, Будинки культури, дитсадки, школи. В них вирішені питання енергозбереження й інші проблеми. Цей проект цікавий тим, що в ході його втілення розвивається громадянське суспільство. Громадська ініціатива самостійно вирішує, який об’єкт потрібно профінансувати, включити в програму. Люди збирають кошти – до п’яти відсотків від вартості ініційованого мікропроекту, визначають, хто буде замовником, підрядником, контролюють їхню роботу, а потім бережно ставляться до збудованих чи реконструйованих об’єктів.
Досвід реалізації міжнародного проекту допоміг у впровадженні подібного обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад.
Голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук наголосив, що співпраця з міжнародними донорськими організаціями є вигідною для полтавського краю.
– Це дуже цікавий проект, реалізація якого допоможе нам зекономити кошти й ресурси у сфері теплоенергетики. Так, за рахунок отриманих коштів ми зможемо утеплити лікарні, школи, дитячі садки. Проект також виділяє 15 тисяч доларів на створення сонячних батарей з енергозбереження, – підкреслив Віктор Бугайчук.
Результат роботи перших двох фаз проекту в області досить позитивний, відзначалося на семінарі. Старший програмний менеджер Програми розвитку ООН в Україні Оксана Реміга зазначила, що Полтавська область є однією з кращих щодо реалізації проекту “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”.
– Коли проект тільки починався, нам доводилося переконувати і вмовляти людей, громади долучатися. Тепер ситуація інша, всі зрозуміли переваги співпраці. Посіяні зерна дали хороші сходи, – сказала вона. – Є багато бажаючих працювати у партнерстві з проектом, хоча впровадження третьої фази починається у дуже складний час, коли ресурси обмежені, економічна ситуація важка, на Сході країни відбуваються військові дії… Сподіваюся, що ті можливості, які надає проект, допоможуть частково вирішити місцеві проблеми.
Презентацію провів заступник директора департаменту економічного розвитку ОДА – начальник управління інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва Дмитро Орлов. Учасники семінару отримали практичні посібники, фахову інформацію з питань реалізації проекту, переглянули презентаційний фільм.
В урочистій обстановці Віктор Бугайчук, Володимир Марченко, Оксана Реміга підписали Угоду про партнерство та реалізацію в області третьої фази проекту ЄС/ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.