Шана тим, хто вчить дружити з книгою

Перша публічна безкоштовна читальня з’явилася в давньому козацькому містечку Зінькові ще в 1848 році. Згодом бібліотека стала народною, утримувалася на земські кошти. У 1920-х роках книгозбірня була центром роботи з ліквідації неписьменності у районі.
Комунальний заклад “Районна централізована бібліотечна система” Зіньківської районної ради (Зіньківська ЦБС) заснований у 1977 році. Нині мережу складають 40 бібліотек – центральна районна для дорослих ім.В.Г.Короленка, районна дитяча бібліотека, Опішнянська селищна та 37 сільських бібліотек-філіалів. Зіньківська ЦБС обслуговує близько 28 тисяч користувачів, які за рік відвідують бібліотеки сумарно понад 200 тисяч разів і беруть читати 600 тисяч книжок.
Методично-координаційним центром, інтегратором нових професійних ідей у бібліотечній справі є районна бібліотека для дорослих, до якої входять відділи комплектування та обробки літератури (завідуюча – Віра Твердохліб), методично-бібліографічний (Зінаїда Максименко) та обслуговування (Лідія Колоша), куди включені читальний зал, абонемент та інтернет-пункт. Цікавою країною книги для юних читачів є дитяча бібліотека, роботою якої опікується Лариса Верьовка.
– Бібліотеки сьогодні є установами соціокультурної сфери, що забезпечують право громади на вільний доступ до інформації, – вважає директор Зіньківської ЦБС Наталя Тоцька. – Вони не тільки зберігають кращі традиції народної культури, а й сприяють розвитку самосвідомості, надають інформаційну підтримку процесам, що відбуваються в житті громади, району, області, країни. В той же час наші бібліотеки є центрами дозвілля, бібліотечні зали стають місцем спілкування людей різних поколінь.
У кожній книгозбірні району створені регіональні та правові центри інформації, у 31 бібліотеці діють клуби за інтересами. Систематично організовуються виставки літератури, проводяться вікторини, масові заходи, літературно-мистецькі вечори. Стають традиційними нові форми масової роботи: тренінги, віртуальні мандрівки, флеш-моби, брейн-ринги, презентації книг, інтелектуальні ярмарки, книжкові акції під відкритим небом…
У 2011 році в центральній районній книгозбірні, Бобрівницькій, Малобудищанській, Човно-Федорівській сільських бібліотеках відкрились безкоштовні для користувачів інтернет-пункти завдяки програмі “Бібліоміст”. Торік безкоштовний доступ до всесвітньої мережі з’явився і в дитячій книгозбірні.
Серед кращих бібліотек-філій і працівників керівництво відзначає Опішнянську – Валентину Киричок, Євгенію Палій; Тарасівську – Любов Дорошенко; Великопавлівську – Лідію Шпигоцьку, Тетяну Тетерятник; Бірківську – Ніну Величко; Бобрівницьку – Юлію Гавриш; Власівську – Надію Хоменко; Малобудищанську – Людмилу Міщанин; Шилівську – Олександру Влох.
Великою популярністю серед зіньківських пенсіонерів користуються спільні заходи Зіньківської ЦРБ та учасників “Університету третього віку”, який діє при районному територіальному центрі соціального обслуговування.
– На жаль, сьогодні наші книгозбірні переживають не кращі часи. Та, незважаючи на труднощі, не втрачаємо запалу завжди привітно зустрічати наших відвідувачів, надавати сучасні бібліотечні послуги завдяки новітнім інформаційним технологіям, – підсумовує Наталя Тоцька. – Наші бібліотеки вже вийшли за межі суто інформаційного та бібліографічного обслуговування, ставши соціокультурними осередками та центрами дозвілля для всіх жителів нашого краю.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.