Розглянуто більшість питань

Друге пленарне засідання 24-ї сесії обласної ради шостого скликання провів виконуючий обов’язки голови обласної ради, перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко (“Батьківщина”). У роботі сесії взяли участь голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук, народний депутат України Сергій Гордієнко (фракція КПУ). Почесну грамоту обласної ради з нагрудним знаком було вручено Хорольському міському голові, голові оргкомітету з надання допомоги військовомобілізованим Хорольського району, керівнику районної організації Спілки ветеранів Афганістану Ігорю Свириденку.
Володимир Марченко оприлюднив інформацію про вихід депутата Віталія Кучерука зі складу фракції Комуністичної партії України в обласній раді.
Рішуче налаштовані представники громадськості, вийшовши до трибуни, порушили тему виконання екологічних програм. Зокрема йшлося про те, що обласною радою було виділено 300 тисяч гривень на розчищення річки Свинківки в Полтавському районі. За їхніми словами,
ці кошти використовуються неефективно. Вони вимагали негайного розгляду цього питання.
Володимир Марченко, згодом Віктор Бугайчук і заступник голови облради Володимир Микійчук намагалися закликати активістів до порядку, щоб вони вносили свої питання заздалегідь і не зривали роботу сесії. Головуючий нагадав, що потрібно працювати згідно з регламентом і законом, поводитись толерантно. І якщо у громадськості за тиждень не знайшлося часу прийти до керівництва обласної ради, на комісії і заявити про ті чи інші питання, то кричати в залі – неконструктивна робота. Зрештою громадським активістам порадили передати своє звернення присутнім представникам обласної прокуратури для перевірки. Вони так і зробили, хоча продовжували обмінюватися репліками, висувати різноманітні умови.
Депутати все ж продовжили роботу, узгодили порядок денний, внесли додаткові питання. Володимир Марченко поставив на голосування деякі пункти, не проголосовані на попередньому засіданні сесії. Зокрема було підтримано зміни до Програми підтримки обласного комунального підприємства “Аеропорт-Полтава” на 2014 рік. Депутати прийняли зміни до Програми розвитку фізичної культури і спорту, підтримавши будівництво чотирьох спортмайданчиків зі штучним покриттям. Також внесено зміни до Програми впровадження в області другої фази проекту ЄС-ПРОООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”; до Переліку природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища Полтавської області в 2014 році; до розподілу коштів субвенції з Державного бюджету обласному бюджету в 2014 році на проведення робіт, пов’язаних із будівництвом, реконструкцією, ремонтом та утриманням вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах; до Переліків об’єктів будівництва, реконструкції, ремонту та утримання вулиць і доріг комунальної власності в місті Полтава, які будуть фінансуватися в 2014 році за рахунок субвенції з Державного бюджету тощо. По “дорожніх” питаннях активними в обговоренні були депутати Юрій Кривошеєв (“Батьківщина”), Олександр Масенко (КПУ), Валерій Пархоменко (депутатська група “Полтавщина”), Володимир Оніщенко (депутатська група “Єдність”), Степан Бульба (СПУ).
Депутати проголосували за внесення змін до показників обласного бюджету на 2014 рік. Зокрема збільшуються видатки на галузь охорони здоров’я; департаменту соціального захисту населення додатково надаються кошти для надання матеріальної допомоги потерпілим та членам сімей загиблих військовослужбовців і вимушеним переселенцям тощо.
В обговоренні питання про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки ділянок, відведених для земель промисловості ТОВ “Єристівський ГЗК”, думками обмінялися Володимир Марченко, Анатолій Шкарбан (група “Європейський вибір”), Олександр Залужний (“Совість України”), Олександр Масенко, Степан Бульба, Володимир Оніщенко (“Єдність”), Юрій Муха (група “Полтавщина”), Іван Коваль (“УДАР”) та інші. Зрештою дійшли згоди документацію затвердити.
Обласна рада прийняла ряд рішень стосовно видобутку корисних копалин на території області: було підтримано надання підприємствам без проведення аукціонів спеціальних дозволів на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку ділянок родовищ підземних мінеральних, прісних, питних і технічних вод, нафти і газу. Коли розглядали подання Полтавської нафтогазової компанії, депутати зажадали пояснень щодо її роботи у представників підприємства і територіальних громад, де ведеться діяльність. Переконував винести позитивне рішення і голова облдержадміністрації, який розповів, що на недавньому засіданні Кабміну йшлося про дефіцит газу в 5 мільярдів кубометрів. Тож підприємства, які добувають газ в області, варто підтримати. Зрештою дозвіл названій компанії депутати надали.
Блок питань щодо надання погоджень Державній службі геології та надр України з продажу з аукціону спецдозволів на геологічне вивчення, розробку родовищ нафти, газу і конденсату на території області депутати не підтримали. Їхня позиція пояснюється тим, що видобувні компанії, придбавши на аукціоні спецдозволи, матимуть можливість самоусунутися від фінансової участі у розвитку соціальної інфраструктури територій області.
Обговорення питання про спецдозвіл на користування водою ТОВ “Сільські традиції” (селище Білики Кобеляцького району) переросло в тривалу дискусію. Представники Білицької територіальної громади наголосили, що конфлікт між підприємством і населенням через погану екологічну ситуацію, спричинену порушеннями в роботі свинокомплексу, не вирішений, і закликали депутатів утриматися від надання погодження підприємству, що, на думку громади, змусить агроформування виконати передбачені проектом роботи з екологічної безпеки, вентиляції, взяти пайову участь у розвитку соціальної сфери селища.
Позицію громади підтримав депутат обласної ради від Кобеляцького виборчого округу Анатолій Шкарбан. Власне, він і зініціював розгляд питання. Про роботу комісії ОДА з цього питання, яка була зібрана за зверненнями мешканців Біликів, доповів заступник голови ОДА Роман Товстий. Представники громади вимагали проведення виїзного засідання цієї комісії разом із народним віче, а від підприємства хотіли, щоб десять відсотків від прибутку йшло на розвиток селища. Виконавчий директор ТОВ “Сільські традиції” Ігор Михайлюк розповів про проведену підприємством роботу з усунення недоліків, зокрема на соціальну сферу в 2014–2015 році виділяють півтора мільйона гривень і надалі по 1,2 мільйона гривень щороку. Про необхідність прийняти компромісне рішення, яке забезпечить стабільну роботу підприємства та задовольнить соціальні запити громади, говорили Володимир Марченко, Віктор Бугайчук, депутати Олександр Залужний. Володимир Оніщенко, Дмитро Хрістов (“Європейський вибір”), Олександр Масенко, Геннадій Коваленко (“Батьківщина”) та інші.
Володимир Марченко, зокрема, запропонував надати ТОВ “Сільські традиції” відповідне погодження терміном на один місяць з наступним продовженням після того, як зобов’язання перед громадою будуть виконані. По закінченні обговорення це питання не набрало необхідної кількості голосів. Як виявилося, причина була у відсутності кворуму. Провели контрольне голосування, і з’ясувалося, що в залі присутні лише 55 депутатів. Головуючий оголосив, що змушений закрити сесію.
В інтерв’ю журналістам по закінченні роботи Володимир Марченко пояснив причини відсутності депутатів:
– Хочу наголосити на ситуації, яка склалася в області з погодними умовами. Багато депутатів – керівників різних підприємств – займаються ліквідацією наслідків буревію. Тому ми й очікували низьку явку депутатів. Порядок денний ми майже весь розглянули, і в основному всі питання були прийняті. Ті декілька питань, які не були проголосовані, мають, умовно кажучи, свою політичну “бороду”. На жаль, кілька місяців деякі питання залишаються спірними, зокрема по Біликах. Сьогодні суспільство так розділилося, що одні вимагають швидких рішень щодо виділення коштів, інші розуміють ситуацію дещо по-іншому і пропонують знайти мирний, компромісний шлях вирішення таких питань. Якщо займатися політиканством, то можна кричати кожного дня, що давайте нам кошти. Але потрібно зрозуміти і знати, як залучити гроші й не зупинити підприємство, аби воно розвивалося, надавало більше робочих місць і відрахувань до бюджетів. Поки що цей діалог триває. Сьогодні у нас формується громадське суспільство. І цей шлях ми повинні пройти, тому що люди активні, готові висловлювати ті чи інші інтереси громад. І це добре, що ми не мовчимо. Та, думаю, наступним кроком буде конструктивніша робота. Якщо ми беремо на себе певну відповідальність як депутати обласної ради, представники громад, у нас буде достатньо часу сісти за “круглий стіл” і знайти золоту середину, тобто компромісне рішення.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.