Творці молочних рік

Здавна так склалося: успішне сільгосппідприємство – перспективне село. Та й не одне. Інновації в рослинництві й тваринництві зараз конче необхідні. Адже розвиток аграрної галузі, крім економічного, має й соціальний аспект. До того ж, підвищивши якість продукції, можна розширити ринок збуту. А це – додаткові робочі місця, стабільний заробіток, упевненість у завтрашньому дні.

Михайло Захарченко, Валерій Капленко.

Михайло Захарченко, Валерій Капленко.

Керівник СТОВ “Воскобійники” Шишацького району, заслужений працівник сільського господарства України, депутат обласної ради Валерій Капленко та очолюваний ним колектив широко застосовують передові технології. Так, днями на тваринницькій фермі №1 у Воскобійниках урочисто відкрили новостворений молочний комплекс із доїльним залом на 60 корів. Комплекс обладнаний найсучаснішим устаткуванням.
– Наша компанія, вигравши тендер, плідно співпрацює із СТОВ “Воскобійники”. Доїльний комплекс, який ми змонтували, – для нас 136-й в Україні й 10-й на Полтавщині. Зал у Воскобійниках устаткований унікальним обладнанням, застосовано комп’ютерні технології, – зазначив директор з продажу ТОВ “ГЕА Фарм Технолоджиз Україна” Михайло Захарченко.
– Разом із будівельною бригадою ми створювали цей комплекс. Окрім доїльного залу, він включає ще 4 корівники, у кожному з яких можуть розміщуватися по 240 корів. Ми об’їздили з Валерієм Капленком пів-України, дивилися, як господарюють, і скомплектували з кращих зразків найкращий. Доїльний блок спорудили за рік. Маючи сорокарічний досвід у будівництві, скажу: це дуже швидко, – розповів підприємець Микола Іваниця.
– До створення такого комплексу ми йшли довго й цілеспрямовано. Із фірмою вели перемовини майже 4 роки. Відвідавши німецький завод, де працюють установки компанії, і переконавшись, що таке обладнання – одне з найкращих у Європі, вирішили придбати його. Нині будуємо ще два сараї для утримання телиць і телят. Зараз у доїльному залі обслуговуємо близько 600 корів, а до кінця року подвоїмо цю кількість. Нині на фермі ми вже виробляємо на 2 тонни молока більше, ніж минулого року. Зробили все, щоб утримання, годівля, племінна справа і доїння були на європейському рівні, – розповів Валерій Капленко. – Коли розпочали будівництво, наші працівники непокоїлися, бо автоматизація процесів передбачає скорочення робочих місць. Жодної людини ми не звільнили.
Як зазначив керівник господарства, для утримання худоби використали голландську технологію – зробили для корів вільний вихід на двір, безприв’язне утримання. Працюють на перспективу, щоб обладнати загін і пастівник.
– Думаю, за 5–6 років витрати на спорудження цього  доїльного залу ми окупимо. Зараз позики погашаємо. Звісно, нелегко, враховуючи сучасну ситуацію, але працюємо. Спасибі всім односельцям, які брали участь у зведенні комплексу. Ми втілили нашу мрію, – продовжує Валерій Капленко. – Господарство маємо племінне, і відбою не було від охочих придбати поголів’я, доки ми не впровадили мораторій на продаж телиць на два роки. Зробили це, бо потрібно забезпечити власне господарство на півтори тисячі високопродуктивних корів. Чекаємо відповідну європейську комісію, щоб визначити якість нашого молока і виробляти продукцію екстра-класу. Усього поголів’я великої рогатої худоби у нас 5,5 тисячі, дійного – 2,1 тисячі. У господарстві – 13 сіл, повсюди ми зробили ферми. Цей доїльний зал побудували не на шкоду іншим фермам. Вони всі працюють. Тваринництво – одна із основних галузей, яка дає на селі робочі місця. Але, як то кажуть, не хлібом єдиним живемо. Нещодавно у Воскобійниках відкрили нову Свято-Іллінську церкву, плануємо побудувати оселю для священика. Якщо все буде добре, хочемо відродити зведення будинків для молодих сімей.
– Душа радіє: як прекрасно зроблено, яке покращення для господарства і людей! Наскільки ефективніше працюватимуть спеціалісти, керівники, доярки. Ознайомившись із устаткуванням доїльного залу, чимало ідей почерпнув і для себе. Потрібно й нам таке робити. Хоча обладнання й дороге, але варто переходити на нові технології. Рекомендую всім, хто займається тваринництвом, йти в ногу з прогресом і впроваджувати у власних господарствах подібні новації, – наголосив керівник ПАФ “Україна” Великобагачанського району, Герой України Іван Балюк.
Після ознайомлення з роботою комплексу відбулася пленарна частина семінару-навчання “Прогресивні технології в молочному скотарстві. Заготівля якісних кормів та підготовка галузі тваринництва до зимівлі 2014–2015 років”. Зокрема йшлося про ветеринарне забезпечення галузі й вимоги щодо якості кормів при їх заготівлі в сільськогосподарських підприємствах, шляхи вдосконалення селекційно-племінної роботи, сучасні підходи до виробництва високоякісного генетичного матеріалу великої рогатої худоби. Заступник директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Іван Филоненко ознайомив із підсумками роботи галузі за 7 місяців поточного року та наголосив:
– У Воскобійниках відкрили вже 29-й на Полтавщині доїльний зал, оснащений новітнім обладнанням. І це – чимале досягнення. Бо, скажімо, у 2008 році в області працювали лише 12 таких. А створити доїльний комплекс не так просто. Потрібно вкласти чималі кошти. У регіоні функціонують 83 племінних підприємства, створюються належні умови для розвитку молочного скотарства. Область може власними силами вести відновлення і збільшення поголів’я корів, ВРХ. Потрібна, звісно, підтримка в цих питаннях. Зараз необхідно розвивати галузь тваринництва серед населення, де зменшуються поголів’я і продуктивність худоби. Потрібно створювати сімейні ферми. У Решетилівському районі, до речі, вже три такі працюють. Хочемо збільшити цю кількість до 10. Але все, звісно, залежить від фінансування.
– Потенціал галузі молочного тваринництва краю – величезний. На Полтавщині найбільше в Україні поголів’я серед сільгосппідприємств, регіон займає перше місце по валу виробництва молока в сільгосппідприємствах, – підкреслив, підсумовуючи роботу семінару, директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.