Яка цегла, такий і дім

Купуючи цеглу для будівництва, важливо звернути увагу на наявність усіх дозвільних документів, а також на її технічні характеристики, зазначені на маркуванні. Бо про міцність цегли “говорить” її марка. Наприклад, марка 100 означає, що цегла гарантовано витримає навантаження в 100 кілограмів на 1 квадратний сантиметр. Чим більша міцність, тим дорожча продукція, хоча для малоповерхового будівництва достатньо марок 75–100.
Крім того, цегла має бути морозостійкою. Цей показник теж зазначають спеціальною цифрою. Наприклад, якщо ви бачите позначку 15, то це означає, що в насиченому водою стані вона витримає без ознак видимих пошкоджень не менше 15 циклів почергового заморожування і відтавання. Цей показник може бути й більшим: 25, 35, 50. Для будівель Полтавщини оптимальний показник морозостійкості повинен бути не нижчим F-25. Застосування цегли марок з найнижчими показниками (75 за міцністю та 15 за морозостійкістю) допускається лише для зведення внутрішніх перегородок будинків та окремих допоміжних споруд.
Важливою характеристикою цегли є пустотілість, або наявність в ній порожнеч, саме завдяки порожнечам вона легша і краще зберігає тепло. Тому повнотіла цегла без отворів використовується лише для будівництва фундаментів та цоколів.
Пам’ятайте: цегла, яка реалізовується без сертифікатів відповідності, як правило, не відповідає задекларованим показникам за міцністю, морозостійкістю та геометричними розмірами. Трапляються партії, в яких вироби мають тріщини, вапнякові включення, сколи, притупленості, багато недопалених та перепалених виробів. Усі ці невідповідності, як правило, спричинені недотриманням технології виробництва.

ДП “Полтавастандартметрологія”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.