Каналізаційний люк: обходьте якнайдалі

Якщо упродовж трьох років у великому місті відбуваються майже дві однакові надзвичайні події за участю малюків, то це вже не випадковість, а тенденція. І засвідчує вона безвідповідальне ставлення посадовців до життя громадян, дітей зокрема. Йдеться про незакриті або напівзакриті каналізаційні люки, які, мов ті пастки, чатують на жертв.
Днями у Кременчуці сталася прикра пригода. Півторарічне малятко на очах у матері та дядька втрапило саме у таку пастку. Відкритий каналізаційний отвір знаходився у досить людному місці 101-го кварталу, неподалік супермаркету. Однак він так заріс травою, що став невидимим. Маля відірвалося від маминої руки усього на метр-два. Перелякана жінка, побачивши, як її крихітка кудись зникла, стрімголов кинулася до каналізаційного колодязя глибиною більш як 3,5 метра. Її не злякав ані сморід зсередини, ані глибина. Уже за мить перелякане хлопченя було на поверхні, жінку діставати було складніше. Допомогли перехожі. Наразі обоє “бранців” каналізаційної пастки перебувають у лікарні. Дитина під час падіння розбила губу, отримала забій грудини, закриту черепно-мозкову травму. А ще – психологічний стрес, який ще невідомо яким чином відіб’ється на подальшому здоров’ї дитини.
Дякувати Богу, що у цьому колодязі не виявилося води чи стрімкого потоку стоків, як це було нещодавно у Львові, коли дитина загинула, говорять батьки маленького Богдана. Однак залишати справу без відповідного реагування вони не хочуть, та й не мають морального права. Відразу ж з’ясували, що колодязь перебуває на балансі міськводоканалу. Саме ця структура мала подбати, щоб люк було добре видно перехожим і він мав надійну кришку. Однак зробили це тільки після того, як трапилася біда.
Варто нагадати, що рівно три роки тому в іншому мікрорайоні стався аналогічний випадок з дворічною дитиною. Хлопчик, на щастя, також не зазнав тяжких травм, хоча там і встановлена триметрова металева драбина. Найстрашніше те, що напівприкритий колодязь знаходився за 4–5 метрів від дитячого садочка. Цей колодязь також перебуває на балансі Кременчуцького міськводоканалу. Тоді управління ЖКГ міськвиконкому взяло під особистий контроль питання безпечності каналізаційних люків. У Кременчуці було проведено рейд-перевірку усіх аналогічних об’єктів. Упорядкували, як бачимо, ненадовго.
Батьки постраждалого другого хлопчика за фактом нещасного випадку звернулися до правоохоронців і чекають відповідного реагування.
Щодо міської влади, то там традиційно усю провину за те, що трапилося, переводять на злісних шукачів металу, які відкривають бетонні люки заради крадіжок. Про безпосередню відповідальність комунальних структур у міськвиконкомі скромно змовчали, як і про некошену траву. Добре, що хоч зобов’язали усіх відповідальних за стан каналізаційних люків якнайшвидше перевірити, чи закриті вони, і привести прилеглі території у належний стан. Та чи стануть ті господарі виконувати таке рішення постійно, залишається під великим питанням. То, можливо, громадськості варто взяти це питання під свій контроль і регулярно нагадувати владі про виявлені недоліки. Заради власної безпеки.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.