Як нам менше платити за газ?

Чому люди мусять дорого платити за газ й електроенергію, якщо можна зменшити їхню вартість за рахунок нових, прогресивніших технологій? Відновлення економіки нашої області цілком можливе, якщо здешевити енергоносії, запровадивши технологію геотермальної енергетики. Це дасть можливість заощадити кошти на технічну модернізацію підприємств. Одна установка потужністю 1 МВт дозволить опалювати школу, дитсадок і Будинок культури в селі. До речі, такі установки з успіхом використовуються за кордоном й у нас із 1986 року. Державною науково-технічною програмою “Екологічно чиста енергетика України” передбачається створити геотермальну енергетичну установку потужністю 5 МВт в Полтавській області.
Це дуже ефективно в комерційному плані. Для розвитку й освоєння геотермальних родовищ в Україні немає потреби створювати нову виробничу базу, варто лише частково переорієнтувати існуючі геологорозвідувальні й нафтовидобувні організації, завантаження яких із кожним роком знижується внаслідок виснаження покладів нафти й газу. Устаткування таких установок і систем теплопостачання можна виготовляти на машинобудівних підприємствах області. Це дасть змогу створити чимало робочих місць, забезпечити фахівців замовленнями та роботою, задіяти десятки вітчизняних підприємств і будівельних організацій.
Якщо програма буде впроваджена повною мірою, населення платитиме за енергоносії в рази менше. Тож її реалізація вигідна з усіх точок зору.
Дуже хочеться вірити, що нова влада подбає про людей. Я маю цілу купу відписок від чиновників попередньої влади щодо надзвичайно актуальної нині теми енергозбереження, зокрема вирішення цієї проблеми в межах області. Й дуже не хотілося б туди ж додавати листи від нових чиновників. Прошу вважати цей лист відкритим зверненням до керівництва області. Допоможіть зрушити вирішення цього питання з мертвої точки!
Ігор АЛЄНІЧЕВ,
інженер.
смт Машівка.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.