Червоні, рожеві, бурі, зелені господарі грядки

Помідори консервують, маринують, засолюють. Із них варять кетчупи, ікру, аджику й навіть варення. Без банок, а нерідко й діжок, із помідорами неможливо уявити жоден погріб дбайливої родини. Бурі й рожеві помідори найкраще підходять для маринування, для якості кетчупів важливим є насичено червоний колір головних інгредієнтів.
Червоні  натуральні
Для розсолу: на 1 л води – 50 – 60 грамів солі чи 35 грамів солі й 6 грамів лимонної кислоти.
Відібрати плоди з рівним забарвленням, щільні й однакові за розміром, укласти в банки й залити киплячим розсолом. Потім стерилізувати у киплячій воді, прикривши кришками банки: літрові – протягом 8–10 хвилин, трилітрові – протягом 15–20 хвилин.
Цілі без шкірки
Для розсолу: на 1 літр води – 50 – 60 грамів солі.
Краще використовувати червоні плоди овальної чи сливоподібної форми, а також дрібні круглі помідори діаметром до 3–4 сантиметрів. Очистити їх від плодоніжок, помити в проточній воді, укласти в друшляк і на 1–2 хвилини занурити в окріп. Охолодити холодною водою. Після цього шкірка легко відділяється від м’якоті ножем.
Очищені помідори укласти в підготовлені банки й залити гарячим розсолом. Наповнені півлітрові банки стерилізувати 5–8 хвилин з моменту закипання, літрові – 10–12 хвилин.
 Зелені  з цибулею   та морквою
5–6 великих зелених помідорів, дві цибулини, 2 морквини, 60 мілілітрів олії, 5 зубків часнику, зелень петрушки й селери.
У каструлю покласти дрібно нарізану цибулю, нарізані часточками помідори й кружечками моркву, зелень. Все залити олією і тушкувати 30 хвилин. Коли помідори стануть м’якими, додати товчений часник. Розкласти в півлітрові банки й стерилізувати протягом 15 хвилин у киплячій воді, закатати.
Ікра
Помідори запекти в духовці, пропустити через м’ясорубку, додати сіль, подрібнені й обсмажені на олії перець і цибулю. Усе добре перемішати. Заповнити банки на 3/4 ємності й залити до горлечка гарячим томатним соусом.
Соус готується з протертої помідорної маси, в яку потрібно додати лавровий лист, перець, зелень кропу й петрушки, цукор і сіль (за смаком).

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.