Ініціатива, сильніша за броню

До голови облдержадміністрації Віктора Бугайчука за підтримкою звернулися активісти Кременчуцько-Комсомольського автомайдану та підприємці. Вони на базі Кременчуцького підприємства “Вепр” розпочали виготовлення захисних сіток від враження кумулятивними снарядами бронетранспортерів у зоні антитерористичної операції. Голова ОДА провів ділову зустріч із активістами та підприємцями.
До речі, фахівці вищеназваного підприємства свого часу розробили нову конструкцію високопрохідного позашляховика, модернізували броньовану розвідувально-дозорну машину, мають інші високотехнологічні розробки. Директор підприємства “Вепр” Володимир Пилипенко розповів, що кілька років тому вони зверталися з пропозиціями щодо модернізації військової техніки до тодішнього Міноборони України, однак жодної підтримки не знайшли. Нині ж доводиться займатися необхідною справою, керуючись лише власною ініціативою.
– Ми будемо виконувати цю роботу, щоб таким чином рятувати життя наших солдатів. Намагатимемось залучити якомога більше підприємств. І добре, що на рівні облдержадміністрації нас підтримують і допомагають, – зазначив Володимир Пилипенко.
Захисні сітки вже пройшли випробування в зоні АТО. Рятівними пристроями обладнано понад десяток бойових машин, але в зоні АТО є великий запит на таку модернізацію. Кільком підприємствам Кременчука вже передано креслення на виготовлення захисних засобів, і вони розпочали їх виготовлення. Але потужності цих підприємств недостатні. Тож, користуючись нагодою, учасники зустрічі звертаються до всіх небайдужих полтавців, підприємців, які мають потужності з електрозварювання, з пропозицією, яка полягає в наступному. Розробники можуть надати підприємцям необхідні креслення та ескізи й розтиражувати роботу з виробництва захисних сіток, які потім будуть перевезені в зону АТО для модернізації військової техніки. Роботи будуть проводитися на базах поблизу зони антитерористичної операції, зазначалося, що керівництво АТО надаватиме всіляку підтримку. Для модернізації таким чином однієї бойової машини бригаді з 4 осіб знадобиться приблизно 12 годин, а переобладнати потрібно сотні одиниць бойової техніки.
Громадський активіст Анатолій Гілевич та приватний підприємець із Кременчука Анатолій Огнєв розповіли, що вони кілька тижнів тому вперше встановлювали подвійні захисні сітки на БТРи в районі гори Карачун на Донеччині. У ході робіт враховувалися рекомендації бійців і командирів. Загалом встановили 7 захисних сіток. Така сітка важить, на відміну від тонних аналогів, 350 кілограмів. Її вартість, при безкоштовному проведенні виробничо-монтажних робіт, становить близько 2,5 тисячі гривень. Сертифікований аналог коштує десятки тисяч гривень. За словами учасників зустрічі, захисні можливості сітки випробовували 4 лобовими ударами снарядів із гранатомета з 50-метрової відстані, й вона витримала. Після цього кременчуцькі умільці отримали запрошення в інший регіон АТО, де вони також допомогли обладнати три БТРи. Нині наші кмітливі земляки щодня отримують десятки прохань про допомогу від учасників АТО, але можливості допомогти всім, на жаль, не мають. Тому й вирішили звернутися за підтримкою до
голови ОДА.
Віктор Бугайчук пообіцяв сприяння. Однак зрозуміло, що допомагати мають усі, хто може це зробити, навіть мінімальним внеском: коштами, забезпеченням транспортування, матеріалами… У ході ділової зустрічі наголошувалося, що усі небайдужі полтавці можуть звертатися безпосередньо до голови облдержадміністрації Віктора Бугайчука, його заступників або до Координаційного центру зі збору та відправки вантажів першої необхідності для зони АТО. Контактний телефон – (067) 776-71-08.

Людмила ДАЦЕНКО
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.