Фізичний гарт для сильних духом

На території оздоровчого центру “Маяк”, що в селі Головач Полтавського району, лунає українська музика, майорить Державний прапор. Поруч – натягнутий банер “Вітаємо учасників обласної спартакіади “Сила духу”!”. На столі виблискують проти сонця 18 червоно-золотих і 3 зелено-золотих кубки. Чути жарти і сміх – це з’їжджаються й вітають одне одного учасники Другої обласної спартакіади серед інвалідів і потерпілих на виробництві “Сила духу”. Захід організували управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Полтавській області, обласне фізкультурно-спортивне товариство “Спартак” і регіональний центр з фізичної культури і спорту інвалідів “Інваспорт”. Мета турніру – поліпшення реабілітаційної роботи і пропаганди фізичної культури й спорту серед людей з особливими потребами.
– Державний прапор України та символи спартакіади підняли переможці Першої всеукраїнської спартакіади “Сила духу” Сергій Мельник й Оксана Дем’янко. Учасників змагань привітав начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Полтавській області, депутат обласної ради Володимир Козуб.
– У нашому регіоні проживають близько п’яти тисяч людей, які втратили працездатність, трудячись на підприємствах краю. Ці громадяни перебувають на обліку в обласному управлінні виконавчої дирекції Фонду. Ми піклуємося про них: виплачуємо щомісячну допомогу, забезпечуємо протезами, легковими автомобілями, фінансуємо лікування в медичних закладах Полтавщини. Спартакіада “Сила духу”, яку проводимо вже вдруге, покликана зорганізувати фізкультурно-спортивну реабілітацію людей з особливими потребами, щоб вони не почувалися обділеними долею чи увагою навколишніх, – наголосив Володимир Козуб.
Минулого року учасниками спартакіади були 115 осіб, нині – 121.
– Одинадцять переможців обласного етапу турніру поїдуть на всеукраїнські змагання, що пройдуть у вересні поточного року в Ужгороді. У 2013-му наші представники досить успішно виступили на загальнодержавному рівні, виборовши в Алушті п’яте загальнокомандне місце із 27 регіонів, – зазначив Володимир Козуб. – Подібні турніри дозволяють людям трішки відволіктися від буденності, відчути власну значимість і отримати стимул до занять фізичною культурою й спортом. Основне в таких ініціативах – не перемога, а участь та дружнє спілкування.
Учасники спартакіади змагалися в шести видах спорту: шахи, дартс, бомбаскет, армспорт, настільний теніс, гирі.
– Головне наше завдання – гідно провести ці змагання, – розповідає голова обласного фізкультурно-спортивного товариства “Спартак” Володимир Рубан. – Люди активно беруть участь у спартакіаді і з великим бажанням приїздять до “Маяка”. Змагаються з азартом. Крім того, регулярні заняття фізичною культурою і спортом допомагають їм покращити здоров’я та поліпшити настрій, ніякі пігулки в цьому не допоможуть.
20140802-DSC_0231Спортивна боротьба на різних аренах була хоч і безкомпромісна, але дружня. Панувала доброзичлива, оптимістична атмосфера. Звісно, турнір назвав переможців. Тож у загальнокомандній першості “бронзу” вибороли представники Лохвицького району, другу сходинку посіли спортсмени Полтавського району, а на найвищу сходинку п’єдесталу піднялися представники Кременчука.
Отримали нагороди й призери та переможці в особистій першості. Так, підтверджувати спортивну міць Полтавщини в Ужгороді поїдуть: у номінації “армспорт” – мешканці Лохвицького і Полтавського районів Сергій Мельник і Роман Дзюбан, у категорії “гирьовий спорт” боротимуться житель Лубенщини Анатолій Голованов і кременчужанин Валентин Паталах. Номінацію “бомбаскет” представлять мешканці Семенівського і Глобинського районів Катерина Мартюк і Володимир Кіндріцький. У шаховому турнірі честь краю захищатиме житель Кременчуцького району Федір Саричев. Категорію “дартс” представлятимуть мешканці Гадяцького і Великобагачанського районів Наталія Горкун і Григорій Нечай. А виборювати першість у настільному тенісі будуть жителі Карлівського району і Комсомольська Оксана Дем’янко і Віктор Микитенко. Особисті скарбнички цих учасників поповнилися медалями, кубками, подяками і цінними подарунками. Нехай їхні виступи на всеукраїнській першості стануть успішними.

Анна ВАСЕЦЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.