Храм немов із роси і води У Воскобійниках Шишацького району урочисто освятили новозбудовану Свято-Іллінську церкву

Розкішні промені серпневого сонця перегукувалися із золотим блиском куполів. Аромат пухкої паляниці у щедрих руках зустрічаючих – із неповторними запахами свіжоскошених навколишніх пшеничних ланів. Бурштинову передспекотну тишу сільського ранку наповнював малиновим передзвоном благовіст неповторного й унікального, призначеного на спогад і незабутнього для сучасників свята з нагоди відкриття Свято-Іллінської церкви.
Якимось Господнім дивом, немов з роси і води, за півтора року вознісся храм до Небес і став архітектурною домінантою та справжньою окрасою села. Збудовано його стараннями всього працелюбного колективу та ветеранів сільгосппідприємства СТОВ “Воскобійники”, яке успішно розвивається в економічному й соціальному плані на території однієї сільради Шишацького і трьох – Зіньківського районів. Із загальною протяжністю ланів аж 52 кілометри, із наявністю більше шести тисяч голів старанно доглянутої худоби, із щодобовим виробництвом молока до 50 тонн. Безпосереднім ініціатором, постійним невтомним організатором і рушієм звитяжної справи став генеральний директор товариства, депутат обласної ради Валерій Ілліч Капленко.
На спорудження храму за згодою всіх пайовиків господарство витратило понад вісім мільйонів гривень. І безкорисливо передало чудову споруду місцевій православній громаді. Поруч розпочинають зведення будинку для священика.
Ініціатори відвідали чимало діючих славетних церков України для визначення оптимального варіанта храму на славу Христа. Нова споруда вражає зовні гармонійними архітектурними формами, ліричним і струнким устремлінням до вічної гармонії Небес Обітованих. А всередині приємно дивує високохудожнім, талановитим золотавим іконостасом, зручністю використання новітніх будівельних досягнень, вільним простором для тих, хто прийшов вознести молитву до Господа.
Звершив урочисту літургію з нагоди відкриття Свято-Іллінського храму митрополит Полтавський і Миргородський Филип. Він повідомляє, що за старанне служіння православній церкві право проводити богослужіння при відкритих Царських Вратах отримує благочинний Шишацького і Диканського округу, один з безпосередніх натхненників зведення нового храму протоієрей Богдан Брянчик.
…У спекотну пору зі стоїчним піднесенням сотні вірян кілька годин зворушливо слухали, повторювали правдивими устами слова молитов, зачаровувалися майстерним виконанням псалмів і духовних піснеспівів. Відчувається, що люди налаштовані приходити сюди знов і знов.
По завершенні літургії митрополит Полтавський і Миргородський Филип за старанні труди на Славу Божу на благословення Української православної церкви вручає грамоту та християнський орден Святого Благословенного князя Київського Ярослава Мудрого генеральному директору СТОВ “Воскобійники” Валерію Капленку, грамоту та орден Святого Благословенного князя Київського Володимира – заступнику генерального директора Олексію Наріжному, грамоти – творцю пречудового іконостасу Олександру Білоруску, зодчим храму Ігорю Кіріченку й Сергію Бражнику.
Вперше в історії тут постає прекрасна церква, а Воскобійники та навколишні села віднині отримують своє храмове свято у день Пророка Іллі.

Валерій Капленко біля новозбудованого Свято-Іллінського храму.

Володимир ТУР
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Коментарів до запису: 1

  1. дуся сказав:

    немало бабок одмили(((

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.