На лінії вогню, на рубежі свободи

Війна є війна, і на ній не обходиться без втрат. За час проведення антитерористичної операції загинули двоє кременчужан. Одному з них – Дмитру Андрусенку – було лише 21 рік. Він загинув у квітні, коли у складі кіровоградського спецзагону охороняв аеродром у місті Донецьк. Днями Президент України Петро Порошенко своїм указом нагородив Дмитра Андрусенка посмертно орденом «За мужність» ІІІ ступеня за особисту мужність і героїзм, проявлені під час захисту суверенітету та територіальної цілісності нашої держави. Інший кременчужанин, 24-річний Дмитро Шевченко, загинув 4 липня у бою з сепаратистами на блокпосту під Слов’янськом. Колишнього вагонобудівника, який до українського війська пішов служити добровольцем, поховали в с. Успенка поряд з могилами бабусі та дідуся. Міська рада Кременчука планує виплатити родинам полеглих воїнів матеріальну допомогу – по 100 тисяч гривень.
На Донбасі двоє кременчужан були поранені в бою. Як розповів заступник командира частини Роман Глущенко,         45-річний старший прапорщик Едуард Храпов отримав осколкове поранення, а 23-річний солдат-контрактник Олександр Литовченко був контужений.
Це трапилося вранці 13 липня неподалік міста Амвросіївки, яке знаходиться біля російського кордону. Колона із 30 машин, які перевозили боєприпаси в зону АТО, від’їхала від місця дислокації і за півгодини потрапила під обстріл. Як розповів Олександр Литовченко, терористи здалеку обстріляли колону з мінометів. Цілилися в першу й останню машини, щоб зупинити всю колону. Кременчужани перебували якраз усередині. За наказом старшого прапорщика п’ятьом солдатам вдалося сісти до кузова вантажівки, сам Храпов перебував у кабіні. Як тільки вони від’їхали, машину накрило вибуховою хвилею, і вона перекинулася. Згодом поранених бійців вивезли у безпечне місце, звідкіля вертольотом їх було доставлено до госпіталю. Нині Едуард Храпов перебуває в Одеському військовому госпіталі.
Олександр Литовченко після контузії проходить відновлювальний курс.
Воюють кременчужани і в різних бойових підрозділах, сформованих добровольцями. Так, днями у Кременчуці побувала спецгрупа легендарного спецбатальйону “Донбас”. Заїхали, щоб забрати підготовлений активістами Майдану гуманітарний вантаж для бійців АТО. Це, насамперед, каремати, обмундирування, берці, продукти. Усі ці речі завантажили в бойовий джип зі слідами “поранень”. До підрозділу входять бійці із Західної України, Києва, інших міст. Є серед них кременчужанин. Молодий чоловік розповів, що уже упродовж двох місяців воює на Сході і зовсім відвик від мирних вулиць рідного міста. До батальйону записався за покликом серця, після того, як побачив по телевізору одну з передач про бійців “Донбасу”. Спілкуючись із місцевими журналістами, він від імені усіх українських бійців подякував спонсорам, котрі надають гуманітарну допомогу. В їх числі назвав мешканців села Недогарки Кременчуцького району, активістів кременчуцького Майдану, гадяцьких рибалок. А ще попросив рідних і коханих обов’язково їх дочекатися, адже захищають Батьківщину з думкою про них.
Звісно, що Кременчук відважні бійці покидали не з порожніми руками. До їхнього понівеченого війною джипа долучилися чотири мікроавтобуси, завантажені усім необхідним: два – з Кременчука, один – із Світловодська Кіровоградської області та один – із Черкас. Як зазначив активіст ГО «Майдан» Леонід Харченко, зібрану допомогу бійці спецпідрозділу “Донбас” доставлять у різні гарячі точки, де нині перебувають підрозділи з Кременчука.
А ще кременчужанин з “Донбасу” отримав у подарунок модернізований прапор Кременчука, який відтепер буде оберігати його від ворожих куль. А всьому спецбатальйону кременчужани подарували великий прапор України, на якому вишито тризуб і назву батальйону. Аналогічний прапор, тільки з назвою роти “Кременчук”, вони відправили й землякам, які перебувають нині на Луганщині.
Днями група кременчужан на чолі з першим заступником міського голови Віктором Калашником, батьками кременчужан, які мобілізовані до Збройних сил України, відвезли благодійну допомогу на Кіровоградщину. Там на одному з навчальних полігонів проходять військову підготовку 36 наших земляків. Делегацію зустрів командир окремого батальйону територіальної оборони. На короткому мітингу, який відбувся у польових умовах, він подякував гостям за моральну підтримку та благодійну допомогу. Віктор Калашник передав гуманітарний вантаж, до збирання якого долучилися представники міської та районних органів влади, підприємці, громадські формування, небайдужі містяни. Він пообіцяв, що влада і надалі допомагатиме військовим. Найближчим часом їм мають привезти бронежилети.
***
Нині кременчуцькі міліціонери охороняють визволений Краматорськ Донецької області: патрулюють місто, слідкують за правопорядком. Нацгвардійці батальйону внутрішніх військ задіяні на охороні аеродрому у Дніпропетровську. І ті, й інші змінили своїх попередників. А бійці спецпідрозділу “Кременчук” нещодавно вперше вирушили на Схід, де разом із прикордонниками боронять державний кордон України. Начальник міського управління УМВС України в Полтавській області Денис Захарченко запевнив, що хлопці забезпечені амуніцією, зброєю, продуктами. Особливу увагу приділено воді. Її важко перевозити, але без неї на Донбасі не вижити, адже у цьому степовому краю вода навіть у мирний час на вагу золота.
Збирали бійців, як то кажуть, усім миром: промислові підприємства, приватні підприємці, небайдужі громадяни подбали про продукти, предмети першої необхідності, дехто закупив необхідне обмундирування. Проводжаючи земляків на буремний Схід, всі бажали їм із честю захищати Вітчизну, повернутися додому живими і неушкодженими.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.