За крок до фінішу

За даними департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації станом на 24 липня ранні зернові та зернобобові культури в агропідприємствах усіх форм власності та індивідуальному секторі загалом зібрано майже на 255 тисячах гектарів, що становить близько 75 відсотків відведених площ. Середньообласна урожайність хлібів становить 39,6 центнера, а валовий збір складає понад один мільйон тонн, що на 445 тисяч тонн менше минулорічних показників на цю дату.
Першими в області збирання хлібів завершили аграрії Новосанжарського та Глобинського (намолот склав майже 44 тисячі тонн зерна) районів. Наближаються до фінішу й хлібороби Семенівського, Полтавського, Хорольського та Кобеляцького районів, де ранні зернові та зернобобові культури зібрано на понад 95 відсотках відведених площ. Найбільший валовий збір зерна, понад 46 тисяч тонн, забезпечили господарства Зіньківського та Гадяцького районів. А найвищу урожайність, більше 52 центнерів, мають сільгосппідприємства Шишацького (54,7 центнера зерна з гектара), Лохвицького (52,4 ц/га) та Зіньківського (понад 50 ц/га)  районів.
Пшеницю зібрано майже на 185 тисячах гектарів, намолот складає 785 тисяч тонн. Найвища урожайність – у господарствах Шишацького (55,7 центнера), Зіньківського (53,3 ц/га), Лохвицького (52,7 ц/га) районів. По 46,7 центнера з гектара ячменю намолочують аграрії Пирятинського, по 45 – Карлівського, 43,3 ц/га – Шишацького районів. А в Миргородському районі найбільше врожаїться озиме жито: середня урожайність –  48,4 центнера з гектара. Загалом на жнивах задіяно понад 760 комбайнів і 940 одиниць транспортних засобів. Завершення обмолоту ранніх зернових прогнозується за тиждень.
Близько 85 відсотків зібраного зерна належить до продовольчих класів, однак дощі вимивають клейковину і знижують якість збіжжя. За даними інспекції з карантину рослин, із області вже вивезено майже 30 тисяч тонн зерна нового урожаю.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.