Віктор БУГАЙЧУК: “Підтримка вітчизняного виробника й формування середнього класу – стратегічні завдання влади”

Голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук провів прес-конференцію, під час якої прозвітував про перші 100 днів керівництва виконавчою владою Полтавщини. Своїм першочерговим завданням він вважає створення сприятливих умов для розвитку малого бізнесу та формування середнього класу. Основна мета, яку ставив перед собою Віктор Бугайчук, прийшовши на посаду голови обласної державної адміністрації після Революції Гідності, – зміна системи управління, підтримка підприємництва, викорінення корупційних схем.

– Працювати довелося в умовах агресії та економічної війни з боку Російської Федерації, що не могло не відобразитися на економіці регіону, промисловий потенціал якого значною мірою був орієнтований на експорт продукції на ринки СНД, – зазначив Віктор Бугайчук.
І все ж, наголосив голова ОДА, вдалося зробити чимало. Головне – певною мірою зламано корупційні схеми, які раніше існували у владних кабінетах – під час надання в оренду землі сільськогосподарським підприємствам, проведення конкурсу на пасажирські перевезення, надання різноманітних дозволів…
– Звісно, заспокоюватися ще рано. Процес люстрації лише розпочався і не всюди проходить успішно. Скажімо, судді на Полтавщині, як і по всій Україні, майже на 90 відсотків залишилися на своїх посадах. Тож навіть автор люстраційної реформи Єгор Соболєв вважає за необхідне люструвати систему, а не окремих посадовців. Дуже важливо, що громадськість через Народні Віча активно бере участь у формуванні нових стосунків між владою та громадою. Влада враховує думку Громадської ради при ОДА, яка суттєво оновлена і має власну позицію, – підкреслив промовець.
Ще одним напрямком роботи, яким у нинішніх умовах доводиться постійно займатися владі, – формування батальйонів територіальної оборони та спецпідрозділів міліції для захисту рідної землі від терористів і сепаратистів. Нині Полтавський батальйон територіальної оборони, за словами Віктора Бугайчука, повністю укомплектований та оснащений усім необхідним і є одним із кращих у країні. Бійці забезпечені зброєю, одягом, пройшли навчання і вже беруть участь у антитерористичній операції в східних регіонах, навіть затримали дві групи терористів. Для допомоги військовим та міліцейським спецпідрозділам “Каскад”, “Полтава” та “Кременчук” влада звертається до спонсорів, які вже надали близько 1,5 мільйона гривень на потреби полтавських військових, і виділяє кошти з обласного бюджету (майже 400 тисяч гривень на одноразову грошову допомогу солдатам та офіцерам батальйону тероборони, а також близько 300 тисяч гривень – на вирішення матеріально-технічних проблем). Планується створити спеціальний фонд, на якому акумулюватимуться кошти на потреби оборони та допомоги переселенцям із АР Крим та Донецької і Луганської областей. Нині з цих регіонів на Полтавщину приїхало близько 950 сімей, також буде прийнято на оздоровлення 380 дітей із зазначених територій. Тож уже зараз слід планувати, де мешкатимуть і працюватимуть переселенці, адже зрозуміло, що приїхали вони не на місяць чи два, додав голова ОДА.
Віктор Бугайчук детально проаналізував роботу галузей економіки регіону, наголосивши, що хоча економічний тиск на українські підприємства з боку Російської Федерації триває, економічну ситуацію в області вдалося втримати на стабільному рівні. Адже за підсумками рейтингової оцінки діяльності облдержадміністрацій за І квартал Полтавська область посіла 12-те місце серед регіонів України, хоча, як наголошувалося на прес-конференції, перебувала на 25-му. З позитивною динамікою виробництва працюють такі бюджетоутворюючі підприємства, як Полтавський та Єристівський ГЗК, ПАТ “Тепловозоремонтний завод”, ПАТ “Склоприлад”, ПрАТ “Обод”, Кременчуцький завод дорожніх машин “Кредмаш”, Кременчуцький автоскладальний завод, АвтоКрАЗ. До речі, Полтавський ГЗК та інші підприємства освоюють європейський та азіатський ринки для експорту своєї продукції. Наростили обсяги виробництва підприємства харчової промисловості. Водночас серйозні проблеми існують у тих підприємств, які були орієнтовані на експорт продукції до Росії та інших країн СНД. Зокрема значний спад виробництва демонструють машинобудування, металургія, деревообробна галузь. Віктор Бугайчук оприлюднив добрі новини для Крюківського вагонобудівного заводу: днями Укрзалізниця прийняла рішення придбати в лізинг два швидкісних двосистемних електропоїзди, виготовлених КВБЗ ще до “Євро-2012”, а також висловив надію, що до кінця цього року вагонзавод буде завантажений роботою. Зупинився він і на виробничій діяльності підприємств нафтогазового комплексу, яким вдалося дещо збільшити обсяги видобутку вуглеводнів.
Стабільну роботу в умовах кризи забезпечив агропромисловий комплекс. Область займає перше місце в Україні за чисельністю поголів’я ВРХ і четверте – за кількістю свинопоголів’я. В агроформуваннях різних форм власності збільшилося виробництво м’яса та молока. Незабаром – збирання урожаю ранніх зернових, який, за попередніми прогнозами, має скласти понад 5 мільйонів тонн зерна.
Задля зменшення фіскального тиску на сільськогосподарських виробників ОДА та обласна рада ініціювали підписання меморандуму про порозуміння з контролюючими органами – податковою, санепідслужбою, екологічною інспекцією, іншими контролюючими органами, що має припинити перевірки та накладення величезних штрафів на сільгоспвиробників протягом усього періоду проведення польових робіт.
У Полтавській області працює понад 9 тисяч малих підприємств та більше 75 тисяч фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності. Цього року рішенням обласної ради з обласного бюджету на виконання заходів комплексної програми розвитку малого підприємництва виділено 300 тисяч гривень.
В область продовжують надходити капітальні інвестиції, сума яких у розрахунку на одиницю населення становить близько 1130 гривень, а це – 4-те місце серед регіонів держави. Обсяг прямих іноземних інвестицій у розрахунку на одну особу станом на початок квітня складає 696 доларів США.
Своєчасно виплачуються пенсії та соціальні допомоги. Усього різноманітними формами соціального захисту охоплено майже 500 тисяч мешканців Полтавщини. Стабільними є й надходження до бюджету податків і зборів (5-те місце в Україні), що свідчить про своєчасну виплату зарплат. За цим показником ми на 8-му місці в Україні, зазначив Віктор Бугайчук.
Одним із пріоритетів у діяльності влади є впровадження проектів з енергозбереження. Зокрема це – повна або часткова термічна модернізація будівель, модернізація котелень із підвищенням коефіцієнту корисної дії котлів та переведенням їх на використання альтернативних видів палива. Прикладами успішної роботи в цьому напрямку є переведення частини котелень комунальних теплопостачальних підприємств та топкових бюджетних установ на використання альтернативних видів палива, встановлення твердопаливних котлів у сільських будинках культури в Карлівському районі, в навчальних закладах та центральній районній лікарні Лохвицького району, впровадження енергозберігаючого вуличного освітлення з використанням світлодіодних світильників та сонячних батарей у Пирятинському та ряді інших районів. Впровадження аналогічних енергозберігаючих заходів планується до кінця року і в інших районах.
Пріоритетним залишається вирішення питань погашення зарплатних боргів. У цьому році вдалося на 3,5 мільйона гривень зменшити заборгованість із виплати заробітної плати. Область має один із найнижчих у державі рівень заборгованості й перебуває у трійці лідерів. Станом на 1 травня сума боргу на 76 підприємствах-боржниках (у тому числі 49 економічно активних) склала 26,9 мільйона гривень.
На Полтавщині вже завершено створення юридично самостійних центрів первинної медико-санітарної допомоги. Нині функціонують 34 таких заклади. Організацію та надання екстреної медичної допомоги забезпечує єдина юридична особа – “Полтавський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф”, до складу якої ввійшли всі існуючі 29 підрозділів екстреної медичної допомоги. Установа на 100 відсотків забезпечена медикаментами та виробами медичного призначення. Автопарк екстреної медичної допомоги оновлено 39 автомобілями.
На Полтавщині буде реалізовуватися проект Світового банку “Поліпшення здоров’я на службі у людей”, метою якого є виявлення усіх випадків артеріальної гіпертензії на ранніх стадіях та контроль над артеріальним тиском у віковій групі 40–60 років у міській та сільській місцевостях.
На виконання розпорядження голови ОДА триває конкурс на кращу ескіз-ідею пам’ятного знака для вшанування подій та учасників Майдану. Ініціативу створення пам’ятного знака Небесній Сотні підтримали скульптори, проектанти.
Насамкінець Віктор Бугайчук наголосив, що виконавча влада Полтавщини продовжує консолідувати зусилля, щоб підвищити рівень і якість життя громадян, забезпечити європейські соціальні стандарти.

Людмила ДАЦЕНКО
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.