Велика Довженківська родина – дружна, працьовита і спортивна!

Нещодавно мальовничо-чарівне припсілля на околиці села Яреськи Шишацького району стало незвично гамірним. Із легкої руки генерального директора ТОВ “Агрофірма імені Довженка”, що входить до агропромислового холдингу “Астарта-Київ”, депутата обласної ради Віктора Скочка тут вперше проводилося свято з нагоди майбутнього Дня молоді “У здоровому тілі – здоровий професійний дух”. Завчасність його стала цілком виправданою, адже на передбачену календарем дату – останню неділю червня – на полях краю вже очікується розпал жнив. Програма свята обіцяла чимало цікавого, тож не за директорським циркуляром, а з притаманною для молоді та й людей старшого віку цікавістю, енергією і завзяттям сюди потягнулися сім’ями працівники виробничих підрозділів агрофірми з чотирьох районів області, де господарює сільгосппідприємство. І сподівання їхні цілком виправдалися. Відпочинок на природі давав можливість фізично загартуватися, перевірити навички й вміння, продемонструвати кмітливість, винахідливість і творчі здібності. В основі змагань – складові козацького побуту та військової виучки: різноманітні естафети, стрільба на влучність, наведення переправ, розпалювання багаття на швидкість, конкурс на приготування найсмачнішої каші та юшки. Не були забуті й сучасні види спорту, зокрема пляжний волейбол. У змаганнях брали участь команди усіх виробничих підрозділів агрофірми, а також цукрового заводу та центрального і комерційного управлінь. Із вітальним словом до присутніх звернувся радник генерального директора агрофірми В’ячеслав Білаш. Після представлення команд, яке супроводжувалося запальними піснями, дотепними й влучними візитками команд, розпочалися змагання, котрі не залишили байдужим жодного безпосереднього учасника чи уболівальника.
“Настрій піднесений, адже головне – не перемога, а гарний відпочинок у колективі, бо ми в агрофірмі – одна сім’я”, – зазначив директор виробничого підрозділу імені Шевченка (Гадяцький район) Петро Хоменко. “Такі заходи дуже потрібні, тож подібну зустріч проведемо у себе”, – доповнює колегу директор ВП “Агро-Маяк” (Зіньківський район) Олексій Коростиленко. “Молодь у нас тягнеться до спорту, до здорового способу життя, розуміє, що це – не лише чудовий відпочинок, а й фізичний гарт”, – додає директор ВП “Яреськи” (Шишацький район) Віктор Микитченко. “Про спорт у нас дбають постійно, створюються усі необхідні для цього умови”, – зазначив директор ВП “Орданівка” (Диканський район) Віктор Юрченко.
– Дружня атмосфера, чудова природа, доброзичливі люди – складові гарного настрою. Побільше б таких свят і щоб ніколи не було війни, – сказали представники орданівської громади.
Гармонійно вписалося у програму свята й українське весілля. Варто наголосити, що патріотична складова свята була вагомою. Всюди майоріли синьо-жовті прапори, а в центральній частині майдану збиралися кошти на бронежилети для солдатів, мобілізованих із Шишацького району, які нині несуть нелегку службу на буремному Сході. Й це вже традиція. Як наголосила заступник генерального директора агрофірми імені Довженка Тетяна Хлєвная, трудівники сільгосппідприємства нещодавно переказали на рахунок Міноборони свій одноденний заробіток та премію за перше місце у номінації “Кращі агрофірми агропромхолдингу “Астарта-Київ” за урожайністю основних сільськогосподарських культур”. Усього – півмільйона гривень. Надана конкретна допомога Миргородській орденів Червоного Прапора і Кутузова бригаді тактичної авіації.
Утворена п’ять років тому в складі АПХ “Астарта-Київ” агрофірма імені Довженка нині – велике сільгосппідприємство, добре відоме в усій Україні своїми вагомими трудовими здобутками. Це – 10 виробничих підрозділів у чотирьох районах області, 45 тисяч гектарів землі з передовою організацією праці, високоорганізованим виробництвом зернових, технічних культур, розвиненим тваринництвом (13 тисяч голів ВРХ, із них 7 тисяч – дійного стада). Це – 3 тисячі працівників та 10 тисяч пайовиків, про яких теж дбає сільгосппідприємство. А соціальна сфера включає 15 сільрад – 17 дитсадочків, 16 шкіл, ФАПи, стадіони, спортивні майданчики, будинки культури, навіть льодовий майданчик. Але й цим керівництво агрофірми не обмежується. За словами Тетяни Хлєвної, нещодавно видали книгу краєзнавця Івана Чайки про славне село Лютеньку Гадяцького району “Від землі до космосу”. Щороку за соціальними угодами на розвиток громад агрофірма спрямовує майже два мільйони гривень.
…Швидко промайнув час конкурсів, змагань, естафет, і настала пора підбиття підсумків. Переможці розподілилися таким чином: виробничий підрозділ “Гоголеве”, виробничий підрозділ “Яреськи”, Яреськівський цукровий завод. Кращими кашоварами визнано команду з Яресьок. Вручаючи призи, В’ячеслав Білаш передав вітання генерального директора агрофірми імені Довженка Віктора Скочка і запевнення, що подібні заходи будуть щорічними. А нині вирішили, що приймаючою стороною надалі буде переможець змагань. Між усіма їх учасниками і гостями свята розділили величезний коровай, спечений у Човно-Федорівці Зіньківського району, – як символ хліборобського єднання. Щиру вдячність учасники свята висловили безпосередньому його організатору Людмилі Черненко – помічнику начальника управління тваринництва агрофірми, яка доклала чимало зусиль, енергії, щоб воно відбулося на високому рівні. Ні в кого не було сумніву, що це свято приживеться, адже тут панувала непереможна аура козацького братства, українства, нашого працьовитого полтавського села. В той день гасло “Довженківська родина – велика, дружна і спортивна!” знайшло повне підтвердження. Заряд бадьорості й наснаги отримали усі. А це конче потрібне, бо попереду жнива – відповідальний екзамен полтавських, українських хліборобів.

Віктор КІКОТЬ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.