Євген ЛУЦЕНКО: “Тільки територіальні громади повинні вирішувати питання розвитку та функціонування”

Голова Великобагачанської районної ради Євген Григорович ЛУЦЕНКО народився 17 липня 1959 року в селищі Велика Багачка. Закінчив Полтавський національний технічний університет ім. Ю. Кондратюка. Працював на різних посадах у Великобагачанському управлінні з експлуатації газового господарства. Із листопада 2010 року був заступником голови районної ради. В квітні 2013 року обраний головою Великобагачанської районної ради. Позапартійний. Одружений. Має двох дітей.
1. Тільки територіальні громади, самостійно або через своїх представників, повинні вирішувати головні питання свого функціонування і розвитку. Окремі важелі впливу вже сьогодні вкрай необхідні. Тому реформа органів влади в Україні повинна відбутися якнайшвидше.
В ідеалі результатом проведених реформ мають стати самодостатніми територіальні громади, щоб забезпечити свій сталий розвиток, а кожен член громади був би її активним учасником. І як наслідок – мають зрости добробут та благополуччя громадян. Адже під час будь-якого реформування на першому плані має бути людина і її соціальні потреби, а вже потім – супутні програми й цифри.
Проте, якщо не доводити до кінця початі перетворення, тобто реформу системи влади, то, я вважаю, одна криза змінюватиме іншу. В державі має бути чітко визначена стратегічна перспектива розвитку системи влади, а вже її реалізація повинна відбуватися з урахуванням можливостей суспільства на даний час.
2. Щодо соціально-економічної ситуації, то слід зазначити, що в нашому районі агропромисловий комплекс є пріоритетною сферою господарювання і відіграє головну роль в продовольчій і економічній політиці.
За результатами роботи в І кварталі 2014 року в напрямку “Економічний розвиток” район посів 11 місце в області. По шести із семи сільськогосподарських показників великобагачанці — у першій десятці.
В сільському господарстві важко відділити чисте виробництво й економіку від соціальних питань. 20 сільськогосподарських підприємств та 109 фермерських господарств не стоять осторонь проблем населених пунктів у питаннях водо- і газопостачання, ремонту доріг, надання громадянам різноманітних послуг.
У районі також працює чотири промислових підприємства: ПП “Білоцерківська агропромислова група”, ПА “Агроінвест”, ТОВ “Великобагачанський комбікормовий завод”, центральна база виробничого обслуговування населення ПАТ “Укрнафта”. Обсяг реалізованої даними підприємствами продукції за минулий рік склав 25,5 мільйона гривень.
Для того, щоб ці показники не втратити, а наростити, треба багато і сумлінно працювати. А керівникам підприємств, установ і організацій, галузевим управлінням – ще й визначати перспективи у своїй діяльності, щоб забезпечити такий рівень розвитку народногосподарського комплексу району, який не потребував би ні дотацій, ні субвенцій, а кожне підприємство було самодостатнім і успішно розвивалось.
3. Для виконання повноважень, визначених Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні”, намагатимемось і надалі забезпечувати злагоджену роботу всього депутатського корпусу. Насамперед по виконанню програм соціально-економічного розвитку та бюджету, ефективному використанню спільної власності територіальних громад.
Основна перешкода у цьому – фінансові зобов’язання держави та органів місцевого самоврядування не забезпечуються проплатою з єдиного казначейського рахунку. 90 відсотків видатків місцевих бюджетів витрачаються на оплату енергоносіїв та виплату заробітної плати, що не дає можливості радам вкладати кошти в розвиток галузей та інфраструктури на місцях.
У майбутньому намагатимемось стимулювати місцеві ради району активніше вивчати й освоювати такий перспективний напрям, як підготовка ґрантових проектів. У районному бюджеті є можливість співфінансування для тих, хто підготує такі проекти та програми, хто запропонує інноваційний підхід до вирішення проблемних питань своїх територій.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.