Україна об’єднана в прагненні змін на краще

Полтава стала одинадцятим містом, у якому пройшло засідання “круглого столу” в рамках проекту “Об’єднуємо країну! Як збалансувати інтереси центру та регіонів України?”. Ініціатором проведення актуальних обговорень є Всеукраїнська громадська організація “Народна довіра”. До слова запрошують громадських діячів, політиків, бізнесменів, науковців та незалежних експертів.
Перше засідання відбулося два місяці тому на Луганщині. Місце його проведення було продиктоване загостренням ситуації у регіоні, наступне зібрання пройшло у Львові, куди довелося їхати за публічним спростуванням висловлених луганчанами побоювань про агресивні наміри галичан щодо російськомовних жителів Донбасу. Один із “круглих столів” проекту відбувся за участю української громади в Італії.
Активність громадських організацій у справі налагодження дієвого діалогу між Сходом і Заходом України голова ВГО “Народна довіра” Сергій Шахов пояснює тим, що пересічні громадяни значною мірою перестали довіряти політикам, чиновникам, правоохоронцям, які всі разом скомпрометували себе за роки функціонування корумпованої держави. Високий рівень довіри наразі мають саме громадські об’єднання та профспілки.
– На першому засіданні “круглого столу” ми багато говорили про федералізацію, децентралізацію, люстрацію, власне про ті поняття й процеси, які пристрасно обговорювали люди на мітингах, але насправді суті їх не розуміли. Ми почали пояснювати, що зокрема федералізація перетворить країну на удільні князівства на чолі зі старою елітою. Приїхавши у Львів, у Тернопіль, ми переконалися, що тамтешнім громадам болять ті ж проблеми, що і донеччанам та луганчанам. До того ж вони прекрасно розуміють, що Схід і Захід штучно зіштовхують наші політики, які за 23 роки Незалежності України навчилися тільки розділяти країну.
Модератор засідання, ректор Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. М.В. Остроградського Віталій Зелюк наголосив, що специфіка “круглого столу” дає можливість кваліфіковано обговорити різні виміри збалансування інтересів центру і регіонів країни: ідеологічний, економічний, адміністративний, культурний та інші.
Директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олег Пустовгар докладно зупинився на важливості формування в Україні єдиного гуманітарного простору, зокрема в освітній галузі.
– У контексті децентралізації надважливо уникнути крайнощів і зберегти баланс, – зазначив він, – адже справді виникає побоювання, що після формування майбутніми обласними радами виконкомів, припустімо, в Галичині будуть друкуватися підручники з історії України одного змісту, а десь у Харкові чи Одесі з місцевих бюджетів фінансуватимуть друк підручників із цієї ж дисципліни зовсім іншого змісту. Ми маємо усвідомлювати, що історія повинна об’єднувати, а не роз’єднувати.
Акцентував Олег Пустовгар зокрема й на тому, що на шляху до відродження національної пам’яті на Сході України потрібно проводити потужні просвітницькі кампанії, які б помірковано, спокійно й переконливо доводили, що Донбас – це регіон, який дав нашій національній науці й культурі цілу плеяду непересічних діячів. Безсумнівно, такі історичні постаті, як Іван Мазепа, Симон Петлюра, Степан Бандера на Сході України сприйматимуться досить насторожено, разом із тим донеччанам варто нагадувати про їхнього видатного земляка-поета, воїна УНР Володимира Сосюру, автора безсмертного вірша “Любіть Україну”, про геніального поета й патріота Василя Стуса, про багатьох “шістдесятників” із Донбасу, без яких цей рух не набув би своєї сили.
Роздумами про фінансові перспективи регіонів після децентральзації поділився начальник Держфінінспекції у Полтавській області, депутат обласної ради Михайло Кривошей. У засіданні “круглого столу” взяли участь також представники Центру громадської експертизи (Кременчук), громадської організації “Чиста Полтава”, обласного благодійного фонду “Громадське здоров’я”. Учасники обговорення нарікали на декларативність багатьох ініціатив політиків, зокрема на невиконання обіцянок про підвищення податків для великого бізнесу, зволікання з люстрацією, відсутність на державному рівні чіткого уявлення про процеси запланованої децентралізації. Найчастіше звучала думка про те, що без зміни всієї державної системи будь-які реформи не виправдають сподівань пересічних українців.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.