Реформи наркології починаються у Полтаві

В області реалізується проект, який має на меті реформувати підходи у роботі наркології в Україні. Про досвід медиків Полтавщини у цьому напрямку йшла мова на робочій зустрічі профільних спеціалістів.
За словами фахівця з питань ВІЛ та наркозалежності управління ООН з наркотиків та злочинності Сергія Рудого, наша область має одні з найвищих показників ефективної роботи з людьми, які вживають наркотики. Тому саме Полтавський наркодиспансер групою експертів було обрано як один із учасників проекту з упровадження комплексного пакета послуг для лікування ВІЛ-позитивних та наркозалежних людей.
Головним завданням проекту є підвищення ролі наркології у загальній системі заходів протидії епідемії ВІЛ/СНІДу. Для досягнення поставлених завдань, за словами фахівців, буде здійснено перенавчання працівників медичних закладів. Варто відмовлятися від “радянських” методів, коли успіхом у наркології вважалася виключно відмова від вживання наркотичних речовин. У суспільстві існує думка, що наркозалежні люди – повністю дезадаптовані, ізольовані від соціуму і не мають другого шансу. Тому треба формувати галузь, виходячи з того, що наркоманія – це хвороба, яка потребує якісного лікування.
Для кожного пацієнта, в залежності від його проблем, визначається індивідуальний комплекс послуг. Кожна людина, кожна історія хвороби унікальна. І завдання проекту – навчити цьому медиків, розширити спектр послуг для клієнтів.
– В області зареєстровано близько 2 тисяч наркозалежних. Щоб отримати реальне число, цей показник потрібно помножити на 4–5. Наркозалежні зазвичай не мають роботи, сімей. Завдання цивілізованого суспільства – зробити більш повноцінним життя цих людей, – зазначив головний лікар обласного наркологічного диспансеру Ігор Мацицький.
Унікальність проекту в тому, що реформування проводиться за рахунок перерозподілу внутрішніх ресурсів системи охорони здоров’я без додаткового фінансування. Виконавчий директор БА “Світло Надії” Максим Демченко зазначив, що завдання асоціації – зробити все для того, щоб люди своєчасно отримували якісні послуги.

Роман ПОВЗИК
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.