Правове поле для селянської ниви

Нагальні питання реєстрації права оренди земель сільськогосподарського призначення розглядалися на засіданні “круглого столу”, в роботі якого взяли участь голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук, перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко, голова Державної реєстраційної служби України Ганна Онищенко, а також начальники реєстраційних служб територіальних управлінь юстиції, представники аграрного сектора області.
На зібранні зокрема констатувалося, що із загальної території Полтавщини землі сільськогосподарського призначення складають близько 78 відсотків, тож питання реєстрації прав на ці площі є пріоритетними. Майже півтора року в Україні працюють нова система державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та новий порядок державної реєстрації речових прав на нерухоме майно. В області створено 28 відповідних служб, районних, міських, міськрайонних управлінь юстиції, які надають адміністративні послуги безпосередньо на місцях. Державну реєстрацію прав здійснюють 89 реєстраторів. І хоча за півтора року процедура державної реєстрації постійно удосконалювалася та спрощувалася, про що свідчать результати (якщо торік реєстраційними службами області загалом зареєстровано близько 14 тисяч прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, то за 5 місяців 2014 року – близько 22 тисяч), однак вистачає й проблем, вирішити які намагалися учасники “круглого столу”.
У ході засідання у форматі діалогу відбувся обмін думками щодо врегулювання проблемних питань, що виникають у процесі державного обліку прав оренди земель сільськогосподарського призначення. Йшлося й про відсутність необхідного кадрового забезпечення та спрощення процедури реєстрації.
Перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко наголосив, що депутати обласної ради постійно опікуються проблемами використання землі взагалі й у першу чергу – сільськогосподарського призначення. Про це свідчать численні звернення обласної ради до центральних органів влади з пропозиціями щодо врегулювання земельного, податкового, природоохоронного законодавств.
Оскільки вирішення більшості порушених питань належать до компетенції Верховної Ради, до прийняття відповідних рішень парламентом України на Полтавщині діятиме Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю, яким накладено мораторій на численні перевірки агроформувань під час проведення сільськогосподарських робіт, підкреслив голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук.
Учасники “круглого столу” задекларували спільні дії щодо вирішення проблемних питань реєстрації права оренди земель сільськогосподарського призначення.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.