Злодії “зірвалися з котушок”

Уже більше трьох місяців у обласному центрі невідомі обкрадають ліфти. Причому роблять це не звичайні злодюжки, а люди, добре обізнані зі специфікою ліфтового обладнання, адже вони успішно відкривають замки на ліфтових шахтах і знімають виключно устаткування із вмістом кольорових металів. Найцінніше з них — гальмівні котушки із чотирикілограмовою мідною обмоткою та деякі дрібні елементи із кольормету, приміром, електромагніти. А ось болти та гайки, якими кріпиться вартісне обладнання, крадії не чіпають, а охайно складають поряд і залишають. У КП “Ремліфт” від початку лютого, коли сталася перша крадіжка, зафіксовано вже 100 подібних випадків, у ТОВ СРБУ “Полтаваліфт” — сім. Здебільшого крадіжки трапляються у вихідні. Щойно починається робочий тиждень, приміром, у КП “Ремліфт” фіксують 6–7 нових випадків грабежу ліфтових шахт. Найімовірніше, говорять ліфтовики, на місцях злочинів “працюють” двоє людей.
Начальник дільниці КП “Ремліфт” Ігор Носаєв повідомив, що 60 ліфтів запущені в роботу. Відновлювати їх доводиться ремонтникам спільно з мешканцями пограбованих будинків. Користувачі ліфтів при цьому в складчину купують котушку, яка коштує близько 800 гривень, решту дрібних деталей купує саме підприємство і все це безкоштовно для мешканців будинків встановлює на ліфти. По ТОВ “Полтаваліфт” нині відремонтовані й працюють усі пограбовані ліфти.
А що ж міліція? Ігор Носаєв говорить, що на кожний новий зафіксований випадок виїжджає наряд міліції, фіксує усі подробиці, бере відбитки пальців працівників ліфтових служб, але поки що, принаймні самим ліфтовикам, про якісь результати розслідування цих справ невідомо. Інспектор ВЗГ УМВС України в Полтавській області Алла Квіта говорить, що у кожному мікрорайоні дільничні міліціонери проводять бесіди із мешканцями будинків та головами житлових комунальних об’єднань. З огляду на те, як складаються обставини крадіжок, правоохоронці роблять висновки, що працює злагоджена група, забезпечена спеціальним обладнанням, відповідними інструментами. Вони не виключають, що це можуть бути і колишні працівники ліфтових підприємств. Тому, зазначила Алла Квіта, якщо хтось із мешканців будинків побачить в ліфтових шахтах чи відсіках невідомих людей, слід попросити їх назвати свої прізвища і представити посвідчення. Усі працівники ліфтових господарств міста про це попереджені й повинні на вимогу представлятися. Якщо ж хтось відмовляється, варто зателефонувати до міліції.
Щоб убезпечити мешканців багатоквартирних будинків, і самі ліфтовики намагаються вживати певних заходів безпеки. Начальник ТОВ СРБУ “Полтаваліфт” Антон Руденок говорить, що за останні роки через очолюваний ним колектив пройшло щонайменше півтисячі працівників. Тому зараз усіх своїх нинішніх спеціалістів, які безпосередньо працюють із ліфтовим обладнанням, керівництво підприємства забезпечує спеціальним фірмовим одягом, ці люди мають спеціальні посвідчення. Водночас і “Ремліфт”, і “Полтаваліфт” звернулися до своїх замовників, у обслуговуючі комунальні організації із рекомендаціями перевірити надійність замків на входах до ліфтових шахт та можливість доступу до ліфтового обладнання. Антон Руденок поінформував, що випадки розкрадання цінного ліфтового обладнання у Полтаві уже траплялися раніше, кілька років тому. Тоді спеціалісти підприємства, ставлячи нові запасні частини, для надійності не прикручували, а приварювали болти та гайки, якими кріпилися гальмівні котушки. Вони, на щастя, досі стоять цілі й неушкоджені. Можливо, варто повернутися до такої практики. А ще – правоохоронцям таки необхідно активізувати зусилля, щоб знайти злодіїв, які “зірвалися з котушок”.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.