На спортивних та інформаційних аренах

Під головуванням Андрія Соколова відбулося засідання постійної комісії з питань молодіжної політики, спорту та туризму, в якому взяли участь голова обласної ради Петро Ворона, його перший заступник Володимир Марченко, заступник голови ОДА Роман Чабановський, керівники структурних підрозділів, члени Громадської ради при облраді. Депутати заслухали інформацію про хід виконання обласної програми розвитку туризму і курортів на 2011–2015 роки. За словами заступника директора департаменту інфраструктури та туризму ОДА Лариси Оніщук, департамент співпрацює з 10 громадськими організаціями туристичного спрямування та з-понад 200 суб’єктами господарювання. Розвиток туристичного бізнесу забезпечують 226 турфірм. За останні 3 роки їхня кількість збільшилася вдвічі, що свідчить про перспективи розвитку галузі, попит на туристичні послуги.
Депутати прийняли інформацію до відома, підтримали пропозицію Петра Ворони створити туристично-інформаційний центр та спрямувати кошти з обласного бюджету на оновлення рекламних туристичних постерів.
Про хід виконання та про внесення змін і доповнень до обласної Програми розвитку фізичної культури і спорту на 2012–2016 роки доповів заступник начальника управління з питань фізичної культури і спорту Михайло Габор. Так, упродовж останніх двох років в області проводиться інвентаризація спортивних споруд, 1743 об’єкти внесено до єдиного всеукраїнського реєстру. Нині побудовано 8 сучасних спортивних майданчиків зі штучним покриттям за рахунок спільних коштів обласного та місцевих бюджетів, позабюджетних надходжень. Облаштування ще трьох планується завершити у поточному році. Збудовано два 25-метрових плавальних басейни в Полтавському юридичному інституті Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого та в Гадяцькій спеціалізованій школі-інтернаті. Загалом на будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт та утримання спортивних споруд за останні два роки використано понад 43 мільйони гривень.
Директор департаменту освіти і науки ОДА Сергій Шевчук поінформував депутатів про хід виконання Програми розвитку фізичної культури і спорту в освітніх закладах області.
Серед винесених на обговорення питань особливу увагу викликала передача в обласну комунальну власність Гребінківського спорткомплексу. Депутати вирішили провести виїзне засідання для вивчення цього питання.
***
Розширене засідання постійної комісії з питань регламенту, депутатської діяльності та інформаційної сфери за участю заступника голови обласної ради Володимира Микійчука та заступника голови облдержадміністрації Романа Чабановського провів голова комісії Микола Ганнущенко. Учасники зібрання розглянули стан свободи слова в області.
Тематичну доповідь оприлюднив директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олег Пустовгар. Він, зокрема, наголосив, що утвердження свободи слова, створення належних умов для вільної та безперешкодної роботи суб’єктів інформаційних відносин, налагодження конструктивної співпраці між владою, ЗМІ та громадськістю, забезпечення відкритості у діяльності органів влади й максимальне задоволення інформаційних потреб населення – пріоритети в розвитку інформаційного простору Полтавщини.
Активно реалізуються програми, ухвалені обласною радою, які сприяють поглибленню свободи слова й забезпеченню громадян більш повною та об’єктивною інформацією про життя регіону та діяльність органів влади. Зокрема ХIV сесія обласної ради 21 грудня 2012 року затвердила Комплексну програму сприяння розвитку громадянського суспільства та інформаційної сфери в Полтавській області на 2013–2015 роки.
Пріоритет у формуванні громадської думки належить громадсько-політичним газетам, насамперед “Зорі Полтавщини”, “Селу полтавському”, “Вечірній Полтаві”, “Колу”, “Полтавському віснику”, “Віснику Кременчука” та іншим. Актуальні для громадян питання обговорюються щотижня за участю керівництва обласної ради та облдержадміністрації, очільників структурних підрозділів, активістів громадських рад у прямих телерадіоефірах на ОДТРК “Лтава”.
Загалом телерадіопростір Полтавщини включає 66 телерадіоорганізацій, які працюють згідно із ліцензіями Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Чільну власну нішу стосовно поширення свободи слова займають інтернет-ресурси, що діють в області.
Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА постійно контролюється стан дотримання вимог законодавства щодо недопущення втручання у професійну діяльність представників засобів масової інформації. Ця проблематика періодично розглядається колегією ОДА, профільною депутатською комісією.
Присутні отримали відповіді на запитання та висловили власні думки. Констатовано, що на момент нинішнього зібрання звернень та виступів ЗМІ щодо фактів утисків прав журналістів на свободу слова в області не було.
За підсумками дискусії ухвалено тематичні рекомендації постійної комісії, які будуть надіслані на місця та причетним виконавцям.
Члени постійної комісії проаналізували проблематику, пов’язану із комунальним видавництвом “Полтавський літератор”. У цьому сенсі наголошено, що публічна компонента його діяльності є суспільно значущою і такою, що несе позитивне брендове та іміджеве навантаження для популяризації Полтавщини. Водночас економічна і кадрова складові, які останнім часом не відповідали стратегії засновника, потребують відповідного коригування. З цією метою управлінню майном обласної ради спільно із департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю рекомендовано, зокрема, остаточно визначитися й у разі доцільності внести на розгляд обласної ради проект рішення стосовно реорганізації комунальних однопрофільних суб’єктів господарювання на базі або за участю комунального видавництва “Полтавський літератор”.

Прес-служба обласної ради 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.