Готовність техніки – запорука успішних жнив

Фахівцями управління технічного нагляду, охорони праці та пожежної безпеки Державної інспекції сільського господарства в Полтавській області проведено моніторинг готовності зернозбиральних комбайнів до сезону робіт у 1365 власників, у тому числі – у 302 сільськогосподарських підприємствах та 242 фермерських господарствах. Загалом же на збиранні врожаю ранніх зернових культур працюватиме 2341 одиниця (86 відсотків від наявних) зернозбиральних комбайнів, близько половини з яких уже відслужили свій амортизаційний ресурс. На жнивах також працюватимуть потужні машини іноземного виробництва, комбайни фірм «Джон Дір» – 259, «Клаас» – 225, «Кейс» – 183, які можуть збирати за добу до 30 га зернових. 94 відсотки зернозбиральних агрегатів, які братимуть участь у жнивах, є технологічно справними, половина з них пройшла обов’язкову перевірку технічного стану.
Наявною збиральною технікою, за сприятливих погодних умов і рівномірного дозрівання хлібної маси та правильної організації роботи техніки, жнива в області можна завершити за 14 робочих днів. Навантаження на 1 зернозбиральний комбайн по сільгосппідприємствах становитиме 140 гектарів. Для зменшення цього показника треба додатково залучити 35 зернозбиральних комбайнів на площу 7 тисяч гектарів. Згідно з оперативними даними, сільгосппідприємства області вже уклали угоди на залучення 30 зернозбиральних комбайнів. Середня вартість послуг – 500 гривень за 1 гектар на пальному замовника.
Для оперативного вирішення питань залучення сільгосппідприємствами додаткових зернозбиральних машин у департаменті агропромислового розвитку ОДА створено базу даних про наявність мехзагонів зі збирання врожаю ранніх зернових культур. Слід додати, що в області функціонують 59 сертифікованих зернових складів потужністю зберігання зерна 3,2 мільйона тонн. Із урахуванням власних складських приміщень інших підприємств в області може зберігатися понад 6 мільйонів тонн збіжжя.
Сертифіковані зерносклади, котрі є під наглядом Державної інспекції сільського господарства в Полтавській області, повністю забезпечені системами приймання та відвантаження хлібопродуктів усіма видами транспортних засобів та мають все необхідне для зберігання зерна. Під час заготівлі хлібопродуктів на зернових складах сушку та очистку зерна забезпечуватимуть 149 сушарок.
Для проведення жнивних робіт сільгосппідприємства області на 88 відсотків забезпечені дизпальним та на 97 відсотків – бензином. Це дещо вище рівня минулого року.
Важливою темою залишається безпека робіт. Згідно з проведеним моніторингом готовність техніки до пожежогасіння складає 95 відсотків.

Державна інспекція сільського
господарства в Полтавській області

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.