Багатства надр і проблеми територій

Фахівці й управлінці нафтогазової сфери, депутати обласної ради з профільних депутатських комісій, представники геологічних, видобувних компаній та громадськості зібралися нещодавно на засідання робочої групи, яка аналізує рішення обласної ради з питань користування надрами на території Полтавщини. У роботі зібрання взяли участь голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук, голова обласної ради Петро Ворона. Вів засідання перший заступник голови облради Володимир Марченко. Присутні прагнули обговорити й налагодити прозорий алгоритм співпраці органів місцевого самоврядування, державної влади з нафтогазовими добувними підприємствами у залученні коштів на розвиток соціальної інфраструктури територіальних громад.
Найжвавіша дискусія виникла навколо прийнятної формули, за якою добувні компанії погодяться сплачувати кошти місцевим громадам на розвиток територій, де працюють. Володимир Марченко оприлюднив пропозиції: півтора відсотка від плати, яку підприємства вносять до Держбюджету за користування надрами. Йшлося про те, що потрібно й кошти залучити, оскільки страждають люди, екологія, розбиваються дороги, тобто бізнесмени мають все це якось відшкодувати й водночас не позбавитись інвесторів, які хочуть розробляти полтавські надра, та спрямувати партнерські стосунки з ними в правове поле. Адже компанії вже сплачують державі відповідні платежі й податки, а платити ще й місцевим бюджетам – їхня добра воля і повага до обласного представницького органу та населення.
Представники громадськості не погодилися з пропозицією в півтора відсотка, бо цей внесок буде недостатнім для соціального розвитку, й запропонували сплачувати три відсотки. Аргументували, що здоров’я людей, стан сільських доріг, які розбивають великовагові машини, екологічна ситуація не стають кращими, а колись на соцсферу бралося 1,7 відсотка, й зараз зменшувати цифру не варто.
Звучали й інші думки. Присутні розглянули різні варіанти визначення розміру внеску підприємств на розвиток області, що залежить, зокрема, від прибутку, площі родовища тощо, можливості й готовності компаній сплачувати такі кошти.
Думками обмінялися депутати обласної ради Степан Бульба, Юрій Шляховий, Іван Коваль, Ігор Горжій, Олег Романчук, голова Котелевської районної ради Володимир Довгуша, представники Громадської ради при обласній раді Ганна Киященко, Вікторія Курилко, фахівці відповідного профілю та інші. Віктор Бугайчук зауважив, що в усіх питаннях треба керуватися економічними законами, а якщо буде додаткове навантаження на підприємства, це не сприятиме їх кращій роботі. Свого часу, зазначив він, діяв нормативний акт, згідно з яким підприємства Кременчука спрямовували 5 відсотків доходів на розвиток міста.
Підсумовуючи, Володимир Марченко зазначив, що обласна рада відкрита для діалогу і чекає пропозицій від керівників нафтогазових добувних підприємств стосовно найбільш оптимального алгоритму співпраці. Коли буде розроблено такий механізм, можна буде працювати з громадами над розподілом “нафтогазових” коштів.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.