Проти російської агресії в Україні

У рамках започаткованого департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації проекту “Єдина країна” в ОКІА “Новини Полтавщини” відбулася прес-конференція представників польської та німецької нацменшин у Полтавській області. Йшлося як про їхню реакцію на закиди сусіда-агресора щодо обмеження прав нацменшин в Україні, так і про поточну діяльність відповідних громадських організацій.

Перед початком безпосереднього спілкування представників польської та німецької нацменшин із журналістами директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Олег Пустовгар нагадав, що в рамках проекту “Єдина країна” вже відбулися зустрічі з вірменською, грузинською та чеченською громадами Полтавщини, а також із представниками окремих релігійних організацій. І всі ці зустрічі красномовно спростовують прокремлівську пропаганду про нібито прояви в Україні фашизму та засвідчують чітку патріотичну позицію нацменшин, які висловлюються за мир і спокій у країні, що стала їхньою другою Батьківщиною.
Голова громадської організації Спілки шанувальників польської культури на Полтавщині “Полонія” Олена Андрієвська розповіла, що хоч за національністю вона є полькою, але народилася в Україні й вважає себе українкою. Попри можливість перебратися на етнічну Батьківщину, з якою не поривала зв’язки з дитинства й де зараз живе її донька з маленькою онучкою, Олена Андрієвська не має жодного бажання розлучатися з Україною. Вона повідомила також, що “Полонії” уже понад 10 років і протягом усього цього часу діяльності спілки активно сприяє як обласна, так і міська влада. За невелику платню організації виділили в оренду приміщення, в якому проходять різноманітні освітні й культурні заходи, від облдержадміністрації надходили кошти, зокрема на придбання національних костюмів.
Жодного разу за роки життя в незалежній Україні не довелось зіштовхнутися з дискримінацією за національною ознакою, наголосила очільниця “Полонії”, тоді як у радянські часи таке на її пам’яті було досить поширеним явищем. Нині в кожного поляка, чия доля пов’язана з Полтавщиною, болить душа за підступно окупований Росією український Крим та за розв’язану путінськими поплічниками війну на Донбасі. Олена Андрієвська також висловила переконання, що побоювання певної частини українців щодо євроінтеграційних планів нашої країни є необгрунтованими, адже десятиріччя членства у Європейському Союзі Польщі зробило її набагато заможнішою і розвиненішою.
Член ради Полтавського обласного товариства німців “Відергебурт” Володимир Крафт наголосив, що всі члени організації на спеціально проведеному засіданні засудили агресію Росії проти України. Товариство працює в приміщенні Полтавського університету економіки і торгівлі. Це значно сприяє зміцненню його культурних зв’язків із тими німецькими містами, з якими виш підтримує партнерські освітньо-наукові стосунки. Відповідаючи на запитання журналістів, Володимир Крафт розповів також про громадські й мистецькі заходи, проводячи які Товариство й обласна влада вже традиційно співпрацюють. Полтавські німці не сумніваються, що, пройшовши через випробування, Україна стане по-справжньому єдиною і над Кримом обов’язково замайорять синьо-жовті знамена.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.