Наш край приймає переселенців

У Києві відбулося засідання Міжвідомчого координаційного штабу з тимчасового розміщення громадян з АР Крим, Севастополя, а також Донецької та Луганської областей в інші регіони України. Перший віце-прем’єр-міністр України Віталій Ярема провів нараду з регіональними представниками виконавчої влади. У Полтаві участь в її роботі взяли голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук, перший заступник голови ОДА Олег Пругло, директори департаментів облдержадміністрації, профільних управлінь, військові, представники районів, де знайшли тимчасовий притулок біженці.
Констатувалося, що на сьогодні, за офіційними даними, загалом майже 20 тисяч людей є переселенцями із окупованої території АР Крим та біженцями із областей, де ведуться воєнні дії. До міграційної служби України звернулося більше 7 тисяч кримчан. Ще майже 40 тисячам людей українці готові допомогти, надавши тимчасове житло. Натомість, за неофіційною інформацією, як зазначив Віталій Ярема, лише з Донецької області за останні місяці виїхало 30 тисяч людей. Щоб на законодавчому рівні привести переселення у правове поле, необхідно переселенцям надати відповідний статус біженців, наголошували під час обговорення місцевих проблем представники влади з регіонів. Водночас неврегульовано питання, а відтак відсутнє на місцях, фінансування тимчасового проживання переселенців. З огляду на це ряд областей уже мають проблеми. Оскільки чимало переселенців отримали тимчасовий притулок на базах відпочинку, в піонерських таборах, санаторіях, то на початок оздоровчого сезону деякі заклади знаходяться на межі банкрутства за відсутності компенсації за проживання біженців. А в деяких ці питання навіть вивчає прокуратура, оскільки у займаних об’єктах вже мають відпочивати й оздоровлюватися діти. Цього досі не організовано, а відповідно порушується стаття Конвенції ООН про захист прав дітей. Представники Міністерства фінансів, відповідаючи на претензії з регіонів, пояснювали, що наразі відповідний акт про порядок фінансування тимчасово проживаючих осіб, що переселилися з інших регіонів, розроблений. Його проект направлено в Міністерство економіки. У документі зокрема запропоновано за рахунок коштів резервного фонду компенсувати 75 відсотків вартості проживання переселенців, але не більше 200 гривень на добу, решту коштів треба компенсувати за рахунок спонсорської допомоги та резервів з місцевих бюджетів. Водночас у Міністерстві економіки зауважили, що в Законі про державні закупівлі, прийнятому 10 квітня 2014 року, не передбачені закупівля будинків, земельних ділянок для людей, які переїхали з інших регіонів.
Як Полтавщина приймає переселенців із АР Крим, Севастополя, Донецької та Луганської областей, звітував голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук. Він зокрема зазначив, що обласною державною адміністрацією створено регіональний координаційний центр “Щодо організації роботи стосовно підтримки сімей, які виїхали з території АР Крим та м. Севастополя до Полтавської області”. Відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації у всіх містах та районах області станом на 4 квітня 2014 року утворені та діють аналогічні районні та міські центри.
Усі звернення громадян про надання допомоги реєструються і відпрацьовуються обласною комунальною установою “Контактний центр” Полтавської обласної ради. Працює “гаряча” телефонна лінія – 0800502230. Крім того, в департаменті праці та соціального захисту населення ОДА працює обласна безкоштовна “гаряча” телефонна лінія – 0800500620.
Станом на 2 червня 2014 року в Полтавській області перебуває 333 особи з Криму, в тому числі 97 дітей. Серед прибулих – 76 сімей та 108 окремих громадян. Водночас на Полтавщину прибуло 11 сімей та 5 одиноких громадян із Донецької та Луганської областей. Протягом одного дня, 3 червня, телефонувало ще 35 чоловік зі Сходу України із питаннями про можливість переселення до нашої області. 160 місць вже готові для прийняття людей, що опинилися у скруті.
19 осіб (4 сім’ї з дітьми та 6 окремих людей) забезпечено тимчасовим соціальним житлом. Решта забезпечені тимчасовим місцем проживання у родичів, знайомих, інших громадян. Також в області зареєстровано місцеперебування 184 осіб, які раніше проживали на території АР Крим та в Севастополі. 48 сім’ям з дітьми призначені виплати соціальних допомог за місцем тимчасового проживання. 29 сімей отримали разову матеріальну допомогу із обласного бюджету на загальну суму 32,5 тисячі гривень. У дитячі садки та школи влаштовано 33 дитини, 8 студентів переведено на навчання до полтавських вишів. Працевлаштовано 6 громадян, 21 особі надано статус безробітного. 69 пенсіонерам із АР Крим призначено виплату пенсій. (Натомість з Полтавської області до Криму виїхало 48 пенсіонерів.) Щоправда, у зв’язку з припиненням пересилання структурними підрозділами УДППЗ “Укрпошта” поштової кореспонденції з АР Крим 69 кримським пенсіонерам виплату пенсій уже розпочато, проте отримано лише 13 пенсійних справ. Оскільки документ (довідка-атестат) про припинення виплати пенсії відсутній, є ймовірність подвійної виплати. З цього приводу міністр соціальної політики України Людмила Денісова зауважила: якщо немає пенсійних справ, то не має бути і виплат. Наразі треба працювати над вирішенням цього питання. Інші нагальні проблеми область вирішує в робочому порядку.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.