Переломний етап Другої світової війни

70 років тому — 6 червня 1944 року — в історії Другої світової війни відбулася подія, що істотно змінила політичну і стратегічну ситуацію на користь держав антигітлерівської коаліції і наблизила остаточний розгром фашистської Німеччини.
Плани СРСР, США й Англії на подальше ведення війни мали наступальний характер. Під впливом перемог радянських збройних сил і всезростаючої визвольної боротьби народів Європи суттєво змінилися стратегічні установки США та Англії. Від політики вичікування, дій малими силами на другорядних театрах воєнних дій правлячі кола західних держав стали схилятися у бік активізації дій у Європі.
З 6 червня по 24 липня 1944 року відбулася висадка американо-англійських експедиційних сил у Нормандії (на півночі Франції), що означала відкриття Другого фронту в Західній Європі. Це стало найбільшою десантною операцією стратегічного значення в ході Другої світової війни. Союзники при її підготовці й проведенні вміло вирішили багато проблем: досягли раптовості висадки та чіткої взаємодії сухопутних сил, авіації, військово-морського флоту і повітряно-десантних військ; здійснили швидке перекидання через Ла-Манш у Нормандії великої кількості військ, бойової техніки і різних вантажів.
Успішному проведенню операції сприяв грандіозний літній наступ радянських збройних сил. Це змусило німецько-фашистське командування кинути свої основні резерви на Східний фронт.
До кінця 1944 року фашистські війська були повністю вигнані з Франції, Бельгії, Люксембургу, а також частини території Італії та з багатьох районів Голландії.
Військові успіхи країн антифашистської коаліції, і перш за все Радянського Союзу, досягнуті в другій половині 1944 року, створили необхідні військово-політичні та стратегічні передумови для якнайшвидшого розгрому агресивного фашистсько-мілітаристського блоку, повного звільнення народів Європи та Азії і переможного завершення Другої світової війни.

Підготувала Олена Ігнатенко.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.