Мисливські угіддя. Чиї будуть?

Питання про надання в користування мисливських угідь розглядалося на засіданні 17-ї сесії обласної ради VI скликання. Рішенням сесії відповідні масиви мисливських угідь у кількох районах області були надані 31 користувачеві, про що 9 серпня минулого року писала “Зоря Полтавщини”.
За інформацією фахівців обласного управління лісового та мисливського господарства, загальна площа мисливських угідь області становить майже 2 мільйони 544 тисячі гектарів. На даний час у нашій області налічується понад 60 мисливських господарств, яким рішенням обласної ради надано в користування мисливські угіддя. Відповідно до Закону України “Про мисливське господарство та полювання” площа мисливських угідь повинна становити не менше 3 тисяч гектарів. Тож за різними користувачами мисливських угідь закріплено площі від 3,5 до 108 тисяч гектарів.
– Я – простий мисливець із Полтавського району, член Українського товариства мисливців та рибалок, – розповідає Анатолій Ткаченко. – Сплачую, як і інші, 300 гривень за картку мисливця, але полювати, по суті, нам ніде, бо на тій невеликій лісовій смузі, яка закріплена за УТМР у межах Полтавського району, дуже не розженешся. Водночас з одного боку – угіддя, орендовані ПАФ “Подоляка” Диканського району, з іншого – орендовані орендарями з Решетилівського району. За полювання на їхній території треба платити і їм. Тож як нам бути?
Із цим запитанням Анатолій Ткаченко звернувся до учасників засідання “круглого столу”, яке нещодавно проходило в обласній раді. На зібранні розглядалися актуальні питання функціонування та розвитку мисливських господарств нашого краю.
У роботі зібрання взяли участь голова обласної ради Петро Ворона, перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко, заступник голови обласної ради Володимир Микійчук, голова постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального використання природних ресурсів Тетяна Корост, депутати обласної ради Віктор Скочко, Анатолій Попельнюх, Юрій Шляховий, Геннадій Коваленко, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації та обласної ради, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, сільські голови, представники громадських організацій, очільники та спеціалісти мисливських господарств, представники громадськості.
Учасники “круглого столу” обмінялися думками щодо ефективності господарювання мисливських підприємств та організацій області різних форм власності.
У виступах голови постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального використання природних ресурсів Тетяни Корост, депутата Полтавської районної ради Дмитра Геращенка, першого заступника начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Олексія Тенянка наголошувалося на необхідності забезпечення проведення мисливськими господарствами біотехнічних заходів зі збереження та відтворення диких тварин, подання достовірної інформації щодо кількості звірів, забезпечення мисливських організацій фахівцями-мисливствознавцями, укладення договорів із землевласниками та землекористувачами угідь.
Прикладом ефективної співпраці у веденні мисливських угідь Тетяна Корост вважає діяльність мисливських організацій різних форм власності у Гадяцькому районі.
Загалом в області залишаються нерозпайованими 145 тисяч гектарів мисливських угідь, які належать державі. Тож депутат облради Віктор Скочко вніс пропозицію щодо розпаювання цих угідь. А голова обласної ради Петро Ворона звернув увагу на те, що частина мисливських угідь, які перебувають у державній власності, сьогодні передані в суборенду приватним структурам, що, на переконання Петра Ворони, є неприпустимим. Адже на розвиток цих угідь були витрачені чималі бюджетні кошти.
Критичні зауваження до роботи обласного управління лісового та мисливського господарства в частині вимог до пакета документів для отримання у користування мисливських угідь висловив голова президії обласної організації УТМР Костянтин Боровик. Адже внаслідок конфлікту інтересів мисливських господарств різних форм власності обласна організація УТМР після перезакріплення мисливських угідь недоотримала близько 480 тисяч гектарів мисливських угідь, якими раніше користувалася та у розвиток яких вклала значні фінансові ресурси, майже 6,5 мільйона гривень. Тож, за словами Костянтина Боровика, обласна організація УТМП звернулася до різних інстанцій, керівництва області та надіслала відповідне подання до Генеральної Прокуратури з тим, щоб повернути в користування втрачені угіддя або ж отримати відшкодування товариству затрат.
Голова обласної ради Петро Ворона вніс пропозицію звернутися до обласної прокуратури з проханням вивчити та надати висновки щодо правомірності прийнятих обласною радою проблемних рішень стосовно надання в користування мисливських угідь. Цю пропозицію учасники “круглого столу” підтримали.
На зібранні також порушувалося питання про необхідність забезпечення права місцевих жителів на користування природними ресурсами, відпочинок у лісі, збирання грибів та ягід, рибальство на водоймах, про що вели мову депутат обласної ради Геннадій Коваленко та представник Громадської ради при облдержадміністрації Олексій Шаманенко. У ході обговорення порушувалися й питання щодо необхідності вдосконалення чинного законодавства, яке сьогодні забороняє єгерям складати протоколи за порушення мисливцями правил полювання.
Досвідом роботи у веденні мисливського господарства поділився керівник ПАФ “Подоляка” Диканського району Олександр Подоляка.
Учасники “круглого столу” визначили за доцільне прийняти нову редакцію Положення про комісію з питань визначення ефективності ведення мисливського господарства при обласному управлінні лісового та мисливського господарства й поновити її склад. Наразі до комісії разом із фахівцями-мисливствознавцями увійдуть депутати обласної ради, представники громадських організацій, управління Держкомзему в області, екологи, юристи та науковці. Учасники діалогу задекларували спільні дії задля ефективної роботи та розвитку мисливських господарств Полтавщини.
Незважаючи на широке представництво учасників “круглого столу”, проблема, яку порушив мисливець Анатолій Ткаченко, найближчим часом навряд чи буде вирішена. А отже, питання, де полювати йому й таким, як і він, мисливцям, залишається відкритим…

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.