Кобзар – митець і воїн

У Великій Багачці відгомоніло-відшуміло обласне свято кобзарського мистецтва “Взяв би я бандуру”, приурочене до 200-річчя Т.Г. Шевченка. На запрошення організаторів уперше прибули на урочистості посли іноземних держав – Надзвичайний і Повноважний Посол Молдови в Україні Іон Стевіле та Надзвичайний і Повноважний Посол Палестини в Україні Мохамед Аль-Асаад. Урочисте відкриття свята проходило поблизу пам’ятників Кобзарям – Тарасові Шевченку, Федорові Кушнерику. В урочистостях взяли участь голова обласної ради Петро Ворона, голова райдержадміністрації Оксана Звіздай, голова районної ради Євген Луценко, Герой України, керівник ПАФ “Україна” Іван Балюк, зарубіжні дипломати. Гості та господарі свята завітали до районної дитячої музичної школи, яка носить ім’я Ф.Д.Кушнерика. У цьому закладі створено музейний куточок, де зберігаються справжні раритети – одна із двох бандур багачанського кобзаря (інша знаходиться в Державному музеї музичного мистецтва в Києво-Печерській лаврі) та інструмент відомого місцевого бандуриста Василя Гусака, який був репресований в 1930-х роках і лише посмертно реабілітований.
Іноземні дипломати із зацікавленням слухали розповіді про українську народну творчість, про долю Великого Кобзаря Тараса Шевченка. Учасники дійства змогли побачити вернісаж місцевих художників “Барви Великобагачанщини”, майстер-класи майстрів декоративно-ужиткового мистецтва району, презентацію сільських громад, що супроводжувалася виступами аматорських мистецьких колективів, стали свідками та безпосередніми учасниками дегустації української страви “Вареники, вареники – Божі благословеники…”. Народний аматорський духовий оркестр “Подільські козаки”, кращі мистецькі колективи та виконавці району додавали справді святкової атмосфери.
Пісні про Україну, бандуру, козацькі, українські народні, на слова Тараса Шевченка, місцевих авторів звучали у виконанні народних хорових колективів “Козацький гомін”, “Козацькі барви”, Бутоводолинського СБК, бандуристок музичної школи, вокальних ансамблів “Любава”, “Зоряна”, “Барвінок”, фольклорних ансамблів “Надвечір’я”, “Яснозір’я”, гурту “Пектораль”, вокальних тріо, сімейного дуету, окремих виконавців. Хореографічну композицію представив колектив “Веселка”. Серед незмінних гостей слід назвати лауреата міжнародних та всеукраїнських конкурсів – ансамбль бандуристів Полтавського музичного училища ім. М.В. Лисенка. Своєю виконавською майстерністю вразили дебютанти свята народної творчості – лауреат міжнародних конкурсів, бандуристка з Києва Ірина Радіонова, народний етнографічний ансамбль “Древо” Крачківського сільського клубу Пирятинського району, українець з Америки Юрій Фединський, який ось уже 14 років проживає в Пирятинському районі. Він захоплюється українським фольклором, сам виготовляє музичні інструменти. Цього разу пан Юрій презентував український народний струнний щипковий музичний інструмент, близький до бандури, – торбан. Серед видатних торбаністів знавці називають Івана Кошового з Полтавщини. Майстер розповів, що на такому інструменті добре грав гетьман Іван Мазепа, який сам написав чимало віршів і поклав їх на музику. Одну з його пісень, що з’явилася під враженням від Полтавської битви, і виконав Юрій Фединський.
Пам’ятною подією програми була передача самобутньою майстринею-вишивальницею з Великої Багачки Наталією Здрилюк як дарунок музичній школі великого рушника, вишитого до майбутнього 140-річчя від дня народження кобзаря Ф. Д. Кушнерика, з написом рядків із твору Ярослава Чорногуза:
Хай зазвучить струна жива,
Розкаже про своїх героїв,
Хай в серце западуть слова:
Кобзар – це не жебрак, а воїн.

Сергій МАЙБОРОДА
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.