“Царське полювання” у заповіднику

До чергової частини Кобеляцького райвідділу УМВС України в Полтавській області надійшло повідомлення від місцевого єгеря, що на території регіонального ландшафтного парку (РЛП) “Нижньоворсклянський” невідомі особи всупереч закону полюють. На місце події виїхала слідчо-оперативна група, йдеться у повідомленні ВЗГ УМВС. На острові “Вільховатський” правоохоронці виявили автомобіль “Фольксваген-Транспортер” сріблястого кольору, в якому знаходилися чотири одиниці нарізної вогнепальної зброї. Біля автомобіля міліціонери затримали трьох чоловіків, згодом з’ясувалося, що вони – з обласного центру. Неподалік від “Фольксвагена” лежали туші трьох убитих диких кабанів. Та, за свідченнями єгеря, браконьєрів було четверо. На момент приїзду міліції один утік.
У правопорушників вилучено нарізну зброю. Трьох чоловіків затримали. При перевірці зброї міліціонери з’ясували, що дві одиниці належать тому мисливцю, який утік. Він з Полтави і займає високу посаду в органах міської влади. В офіційному зведені УМВС області також йдеться, що правоохоронці встановлюють місце його перебування та з’ясовують, як зброя опинилася на острові в Кобеляцькому районі.
Згодом стала відома особа, яку ніби-то розшукує міліція. Народний депутат України Сергій Каплін заявив, що четвертий браконьєр, який утік із місця надзвичайної пригоди, це високопосадовець С., адже вилучена зброя зареєстрована саме на нього. Про те, що один із браконьєрів дуже схожий на нього, говорив і єгер ландшафтного парку. Натомість сам посадовець виконує свої службові обов’язки. Офіційно не підтвердив, але і не спростував інформацію про те, що серед браконьєрів був посадовець із міської ради, і в.о. начальника УМВС України в Полтавській області Іван Корсун, який особисто виїжджав на місце події і призначив службове розслідування. “Якщо якісь факти підтвердяться, я буду ставити питання про відсторонення від виконання обов’язків в.о. начальника Кобеляцького райвідділу міліції. Якщо там щось глибше, то можна й про звільнення з органів говорити. Я миритися із таким не збираюся”. Водночас він наголосив, що даний випадок – “цинічне знищення тварин не лише в забороненій зоні для полювання, а й у час, коли таке полювання не дозволяється в принципі. І хто б не стояв за цим нахабним браконьєрством, він мусить відповісти по закону”.
Як йдеться у повідомленні ВЗГ УМВС України в Полтавській області, за фактом розпочате кримінальне провадження за ст. 249 ККУ (незаконне полювання). Санкція даної статті передбачає покарання у вигляді штрафу до 1700 гривень або обмеження волі на строк до трьох років з конфіскацією знарядь і засобів полювання та всього добутого.
Водночас прокуратура долучилась до розслідування випадку браконьєрства у заповідній зоні. Кременчуцька міжрайонна екологічна прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом незаконного полювання на території регіонального ландшафтного парку “Нижньоворсклянський”.
На даний час по провадженню проводиться досудове розслідування, а також встановлюється сума завданих державі збитків.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.