“Густі” проблеми зрідженого газу

Проблема забезпечення мешканців сіл, де немає природного “блакитного палива”, балонним (скрапленим) газом виникла не вчора.
Жителі Лисівки Новосанжарського району надіслали листа до редакції на цю тему. У ньому йшлося про те, що десяток дворів, переважно пенсіонерів і вдів, старшій з яких – понад 90 років, залишилися без балонного газу. Їм припинили доставляти паливо.
“Так тут і живемо, діватися нікуди. Ми – пенсіонерки-вдовушки, все б нічого, та ось біда – перестали привозити газ. Ніколи раніше не ображали нас, а тут таке. Відмовками від нас відбиваються. Зверталися і до місцевих депутатів, і в сільраду, а відповідь одна: немає – і все. Вирішили звернутися до газети. Все минуле літо топили в кухнях дровами, бо газу ж немає, а літо було спекотне, в хатах жарко, так і мучилися… Просимо розказати про нашу ситуацію в газеті, треба якось це вирішувати, бо знову спека дошкуляє. Вже 20 років виписуємо “Зорю Полтавщини”, просимо надати відповідь, яка зараз ситуація з балонним газом…” – йдеться в листі.
Проблема з постачанням балонного газу на Полтавщині – не нова. Були сигнали з Чорнухинського й з інших районів.
Свого часу це питання, зокрема по Карлівському району, порушував депутат обласної ради Іван Коваль.
На одному з засідань сесії обласної ради він зазначив, що в Карлівці закритий газобалонний склад, і в села не приїздять вантажівки з повними балонами, щоб господарі садиб могли замінити використані. Люди їдуть на газові автозаправки з порожніми ємностями, аби наповнити їх пропан-бутаном, доставляють хто чим може. Така доставка небезпечна, бо треба дотримуватись певних інструкцій. Багато людей похилого віку взагалі не можуть привезти собі балони.
Яка ж зараз ситуація в цій сфері?
– Склад у Карлівці, який обслуговує кілька районів, так і стоїть закритий. Селяни, котрі користуються газом у балонах, їдуть на заправки, щоб заправити балони, а там заправляти в побутових цілях заборонено, це й небезпечно. Або шукають інші способи. Залишається проблема з доставкою газу в села, – говорить депутат обласної ради Іван Коваль. – Раніше люди зверталися в сільраду, приїздили спеціалісти, проводили обмін балонів. Чекати, поки хтось із підприємців цим займеться? Для цього потрібні спеціальний дозвіл, обладнання. Коли я озвучив це питання на сесії обласної ради, фахівці-газовики ніякої відповіді не дали.
Балонний газ, переконаний депутат, використовують багато селян, навіть у газифікованих селах.
– Приміром, господар побудував літню кухню чи флігель з кухнею. Щоб провести природний газ, потрібно зробити проект, а це тепер недешево. Навіть якщо у селах є газ, то не в усіх кутках і не по всіх вулицях, – зазначає Іван Коваль. – Провести газ до будинку зараз коштує від 10 до 20 тисяч гривень, дивлячись, яка відстань до “труби”. Виготовляти проекти дорого, хоча вони типові. Тому багатьом зручніше купувати газові балони. Коли всім міняли їх централізовано, приїздила спеціальна машина – людям в одну ціну обходилось. А якщо наймати приватника одному-двом сусідам і оплачувати транспорт – ціна вже зовсім інша…
Прагнучи дізнатися, як вирішується питання в Лисівці, дзвонимо в Пологівську сільську раду Новосанжарського району, до якої відноситься це село.
– Справді, раніше нам привозили балони зі складу з Карлівки, він працював до 1 жовтня, нас попередили про те, що склад закриється, – розповідає Пологівський сільський голова Любов Козка. – Питання забезпечення населення балонним газом порушували в районі. Тепер нам возять балони зі складу підприємства “Полтавапропангаз” із Кобеляк. Доставляють спецмашиною. Люди звертаються в сільську раду, я замовляю, балони привозять, і проблеми вже немає.
Отже, в Новосанжарському районі постаралися питання вирішити. А як у Карлівському?
“У зв’язку з нерентабельністю та скороченням обсягів реалізації зрідженого газу було прийняте рішення про припинення діяльності нашої карлівської дільниці, – пояснює голова правління ПрАТ “Полтавапропангаз” Роман Близнюк. – Нині жителі Карлівського району, які мають потребу в забезпеченні скрапленим газом, обслуговуються структурним підрозділом нашого підприємства в Диканьці. Контактна інформація про місцезнаходження підрозділу і контактних осіб, задіяних у транспортуванні скрапленого газу, надана Карлівській районній держадміністрації та сільським радам району. Щодо ситуації по області загалом – для забезпечення потреб населення скрапленим газом ПрАт “Полтавапропангаз” має право купувати газ на спеціалізованих аукціонах з урахуванням постанови Кабінету Міністрів України.
Останній аукціон відбувся 30 січня 2014 року на ТБ “Перша незалежна біржа”, де було придбано обсяг скрапленого газу на лютий. Після того такі заходи не проводились з невідомих для нас причин. Таким чином перебої у забезпеченні скрапленим газом для побутових потреб населення в зоні діяльності нашого підприємства виникли через неможливість придбання газу на аукціонах”.
Тож працівники “Полтавапропангазу” визнають: проблема є, просять з розумінням поставитися до ситуації й запевняють споживачів і редакцію нашої газети, що після відновлення спецаукціонів забезпечать бажаючих скрапленим газом згідно з потребою.
* * *
Коли матеріал був готовий до друку, стало відомо, що народний депутат України Сергій Гордієнко звернувся до урядовців з депутатським запитом про забезпечення населення нашої області балонним скрапленим газом. “У 2014 році продовжують надходити звернення з більшості районів Полтавської області про те, що населення незадовільно забезпечується балонним скрапленим газом. Причина полягає в тому, що через систему спеціалізованих аукціонів для підприємств області виділялися у минулому році надзвичайно мізерні об’єми газу, а у цьому році такі аукціони взагалі не проводяться, і населення позбавлене можливості отримувати скраплений газ.
Загалом в області нараховується понад 30 тисяч таких споживачів. У минулому році Полтавській області щомісяця виділяли 21 тонну газу, хоча потреби значно більші, а у цьому році газ перестав виділятися зовсім”, – йдеться у запиті.
І депутати, і виборці, і споживачі чекають відповіді. Звісно, позитивної…

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.