Сім кольорів дитинства

У перший день літа в Україні відзначають свято маленьких громадян – Міжнародний день захисту дітей. На Полтавщині з цієї нагоди було проведено ряд заходів.

За “круглим столом” з нагоди Міжнародного дня захисту дітей в обласній державній адміністрації зібралися школярі. Лідери учнівського самоврядування розповіли дорослим про те, як можуть нині реалізувати свої гарантовані законом права, прописані в міжнародній Конвеції про права дитини, – на освіту, відпочинок і дозвілля, розвиток, виховання в сім’ї, свободу думки, доступ до інформації…
Про те, як захищене сьогодні юне покоління на Полтавщині, як дотримуються права дітей, говорили керівники відповідних підрозділів виконавчої влади, освіти, культури, медицини, соціальних служб, міліції, а також представники громадськості.
Заступник голови – керівник апарату ОДА Роман Чабановський зазначив, що перше червня – свято для дітей і тих дорослих, які не просто опікуються дитячими проблемами, а й намагаються їх вирішити. Начальник служби у справах дітей ОДА Інна Конончук поінформувала, що у поточному році проведено понад 460 перевірок умов проживання дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, сиріт і позбавлених батьківського піклування. Там, де профілактична робота в сім’ях не дає результатів, на 50 батьків подано позови до суду.
Найбільшу увагу в роботі із забезпечення прав дитини приділяють дітям, які через різні причини залишились без батьківського піклування. Органи опіки та піклування націлені на профілактику соціального сирітства.
Нині 2123 дитини-сироти і позбавлені батьківського піклування влаштовані до прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу. З початку року всиновлено 26 хлопчиків і дівчаток. Найбільше сімейних форм виховання створено в Зіньківському, Пирятинському, Семенівському районах.
Учасники зібрання говорили про медичне обслуговування матерів і дітей, зокрема зазначалося, що в області 27 лікувальних установ мають сертифікат ЮНІСЕФ “Лікарня, доброзичлива до дитини”; роботу з обдарованими учнями – діти пільгових категорій навчаються в школах естетичного виховання на пільгових умовах; соціальний супровід проблемних сімей, допомогу їм державними службами і громадськими організаціями.
Учасники зібрання прийняли резолюцію “круглого столу”, в якій зазначили, що на Полтавщині триває робота відповідно до Національного плану дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини.
***
IMG_9874У Полтавському академічному обласному театрі ляльок відбувся гала-концерт юних майстрів пензля, учнів шкіл естетичного виховання Полтавщини. На урочистостях відкрили традиційну виставку “Палітра дитячих мрій”, на якій було представлено кращі творчі роботи маленьких художників. Також Обласний методичний кабінет навчальних закладів мистецтва та культури вітав юних переможців. Дипломами та подарунками нагороджували учасників ХІІІ Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості “Об’єднаймося ж, брати мої!”, присвяченого 200-річчю Тараса Шевченка. На розгляд журі мистецького змагання було представлено 182 роботи у номінаціях “Образотворче мистецтво” та “Декоративно-прикладне мистецтво”, виконані у різних техніках і стилях. На підсумковому етапі всеукраїнського конкурсу, до якого було направлено десять кращих робіт, перемогу здобули дві полтавчанки – учениця дитячої художньої школи Анастасія Подковиря та вихованка міської школи мистецтв “Мала академія мистецтв” імені Раїси Кириченко Анастасія Пташинська. Юні таланти взяли участь у святковій церемонії нагородження на Тарасовій горі у Каневі.
Також відбувся обласний конкурс образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва “Світ навколо нас”. У ньому взяли участь учні початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів Полтавщини. На розгляд журі представлено 261 роботу в номінаціях “Графіка”, “Живопис” і “Декоративно-прикладне мистецтво”. Фортуна посміхнулася 39 юним талантам, зокрема 16 з них отримали Гран-прі.
Виявляється,”перегони” із художньої майстерності вели не тільки учні, а і їхні наставники. Так, підбили підсумки обласного конкурсу методичних робіт “Мистецтво. Педагогіка. Творчість”, участь у якому взяли вчителі 15 шкіл естетичного виховання Полтавщини.
Дипломи й грамоти маленьким художникам та їхнім наставникам вручав заступник голови – керівник апарату ОДА Роман Чабановський.
***
Свято дитинства разом із ГО “Фонд захисту і підтримки талановитих дітей” імені А. Кукоби завітало у Полтавський обласний дитячий притулок “Любисток”. Його 28 мешканців різного віку радісно зустрічали гостей. У рамках заходу планувався конкурс малюнків “Ми любимо Україну” просто неба, але погода внесла свої корективи, тому крейду й асфальт довелося замінити на олівці та ватмани. Усі учасники конкурсу отримали від організаторів солодощі.
***
У Полтавській обласній дитячій клінічній лікарні вітали малечу із їхнім святом. У Центрі розвитку дітей раннього віку відбувалося цікаве пізнавально-розважальне дійство “Містечко маленьких майстрів”. До участі у заході були залучені реабілітаційні центри області. Дітей розважала циркова студія “Молодість”.
Дітлахи також брали активну участь у конкурсі малюнків на асфальті “Розфарбуй настрій”.
***
Плани артистів Полтавського обласного академічного театру ляльок 1 червня скорегувала погода. Через рясний дощ розважальну програму довелося провести не на площі, а в приміщенні самого театру. Діти різного віку, від двох до десяти років, абсолютно однаково раділи та веселилися разом з ляльковими героями, радо полинули з ними у “Мандрівку в країну дитинства”. Для юних глядачів артисти театру влаштовували конкурси і на кмітливість, і на швидкість, і на логіку. Не забували про дорослих, яким теж адресувалося чимало завдань. А найактивніших учасників конкурсів відзначили призами.
***
1 червня Полтавська обласна вірменська община “Ванк” при підтримці Полтавської обласної бібліотеки для юнацтва імені О.Гончара провела свято для дітей національних общин нашої області, куди запросила громадськість, а також членів вірменської, грузинської, чеченської, єврейської общин області. Для дітей організували конкурси, вікторини, із призами, а також святковий концерт та солодкий стіл. На підтримку волонтерської акції “Врятуємо дітей Донбасу” діти намалювали карту України. А насамкінець хлопчики й дівчатка разом із батьками запустили повітряні кульки із постером “Ми єдині!”
До дітей на міжнаціональне свято завітали голова Полтавської обласної ради Петро Ворона, народний депутат України Юрій Бублик.
***
У місті-курорті відбулося обласне свято юних талантів “Миргородський квітограй”. Вимогливе журі вирішило, що похвали та нагород достойні усі виконавці молодшої групи Полтави, Миргорода, Великих Сорочинців, Хомутця, Гасенок, Великої Обухівки Миргородського, Красногорівки Великобагачанського районів, з Решетилівки та Хорола. Діти співали одне краще іншого. Організатори свята нікого з них не залишили без нагороди. А за виконання української народної пісні Ліза Попик з Решетилівки удостоєна Гран-прі.
Багато відзначених нагородами талановитих виконавців вокальних та хореографічних номерів було і в складі середньої та старшої вікових груп.
***
Святкові та розважальні заходи, присвячені Міжнародному дню захисту дітей, пройшли в усіх районах нашої області.

Репортаж підготували
Оксана БІЛЕНЬКА, Олена
ІГНАТЕНКО, Леонард
НІКОЛАЄНКО, Ганна Яловегіна, Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото), Анна ЧАПАЛА (фото) /
“Зоря Полтавщини”.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.