Стебліни-Камінські: повернення із небуття

Істинно історичною подією назвала відкриття унікальної виставки, вітаючи гостей, провідний науковий співробітник літературно-меморіального музею І.П. Котляревського Євгенія Стороха. Адже минуло багато часу з тих пір, коли жив у Полтаві засновник нової української літератури Іван Котляревський, тож непросто віднайти щось нове для глибшого знайомства з тим, хто був “абсолютно самотнім” у своєму житті. Тому кожне нове ім’я з його оточення для працівників музею надзвичайно важливе. Павло Стеблін-Камінський був людиною найбільш близькою, рідною серцю поета. Він своїм коштом поставив на його могилі перший пам’ятник.
– Він був, як ми знаємо із рукописних джерел, один-єдиний найближчий друг, – продовжує Євгенія Всеволодівна. – Хто він був? Народися у Золотоноші, з 1802 року жив у Полтаві, від Котляревського молодший на тринадцять років. Бухгалтер, член наказу громадської опіки, виконавчий директор інституту шляхетних панянок. Одружений був із Олександрою Левенець, яка походила з відомого полтавского козачого роду. Його син Степан – одна-єдина людина, яка написала за своїми живими враженнями біографічний нарис про життя Івана Котляревського… Про долю поета ми знаємо дуже мало, але й того б не знали, якби це не стало справою життя Степана Стебліна-Камінського: він писав і продовжував писати про Котляревського, коли з’являлися нові й нові деталі, що стосувалися життя та творчості поета.
Ще наприкінці дев’яностих років минулого століття навіть музейники не знали “в обличчя” ні Павла, ні Степана Стебліних-Камінських. Нині ж в експозиції – близько 150 світлин, які відтворюють історію древнього українського дворянського роду.
Мабуть, у нашому житті справді не буває нічого випадкового. В будинку на тому місці в Полтаві, де зараз знаходиться садиба І.П.Котляревського, народився Євген Аничин. Згодом прийшло усвідомлення, що цей факт до чогось зобов’язує. Може, саме тому він зацікавився історією рідного краю, почав колекціонувати речі старовини, збирати фото, поштові листівки, документи. Спілкуючись із колекціонерами всього світу, щороку їде на зльоти до Києва. Під час однієї із таких зустрічей придбав у житомирських колекціонерів кілька світлин полтавських фотографів, ще не знаючи, хто саме зображений на фото. Коли зрозумів, що то біограф Івана Котляревського, Євген Аничин почав шукати й ті світлини, що були куплені різними учасниками зльоту.
Голова Гільдії колекціонерів Полтавщини “Спадщина” Євген Аничин провів першу екскурсію для учасників відкриття унікальної виставки, розповів про багатьох членів родини (представників чотирьох поколінь!) Стебліних-Камінських. Її складає чимало видатних особистостей, серед яких – офіцери, генерали, чиновники, викладачі, науковці, священнослужителі, до речі, одного з них було зачислено до лика святих.
26 квітня виповнюється 200 років із дня народження Степана Стебліна-Камінського, до цієї дати й приурочено відкриття експозиції.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.