Пером і пензлем

Юні полтавські аматори театру започаткували новий культурний осередок. Завдяки їхнім зусиллям створено молодіжний незалежний театр “Т.АКТ”. Дебютний виступ – вистава “Пером і пензлем”, яку присвячено 200-річчю Тараса Шевченка. Вразити вибагливого глядача вдалося неординарністю постановки. “Вистава-мозаїка” – саме так визначила жанр режисер театру Олена Суптеля.
– Оскільки ми – новостворений театр, нам хотілося зобразити молодого Шевченка. Підростаюче покоління важко зацікавити звичайною театральною постановкою, тож ми вдалися до невеличкого новаторства у жанрі. Особисто я ніколи не зустрічала жанру вистава-мозаїка, – розповіла режисер театру “Т.АКТ” Олена Суптеля.
Прем’єрний показ “Пером і пензлем” відбувся у великій актовій залі Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка. За словами режисера, початковий задум та ідею актори повністю втілили.
– Перед виходом на сцену я запропонувала кожному актору запитати себе, ким є Тарас Шевченко особисто для нього? Тільки відповівши на це запитання, вони зможуть не грати, а перевтілитися в образ, – зауважила Олена Суптеля.
Уже згадувалося, що тактівці здійснили новаторство в жанрі, охрестивши постановку “вистава-мозаїка”. Як зі шматочків смальти складається мозаїка, так у виставі з епізодичних спогадів ув’язненого Тараса Шевченка складається його життя в цілісну картину. Чуттєва вистава показала глядачам різного Кобзаря: малого Тараса, службу в пана Енгельгардта, викуп з неволі художником Карлом Брюлловим та вихователем спадкоємця царського престолу Василем Жуковським, участь у Кирило-Мефодіївському братстві, теплі стосунки із “добрим ангелом” Варварою Рєпніною та ніжні почуття до Ганни Закревської.
Виставу “Пером і пензлем” глядачі сприйняли теплими, щирими оплесками.

Світлана БОРИСЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Володимир ВЕЛИЧКО (фото)
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.