Загинув, як герой

Як уже повідомлялося, під час виконання службових обов’язків неподалік міста Слов’янська Донецької області загинув капітан Служби безпеки України, співробітник центру спеціальних операцій “Альфа” 42-річний полтавець Геннадій Біліченко. Нагадаємо, що 13 квітня автомобіль зі спецпризначенцями обстріляли невідомі бойовики. У результаті один правоохоронець загинув, ще двоє отримали поранення. Подробиць інциденту УСБУ в Полтавській області не розголошувало, посилаючись на таємницю слідства. Відомо було лише, що нападники перебували в автомобілі полтавської охоронної фірми “Явір-2000”, що викликало неабиякий резонанс. Згодом директор ПП “Явір” на прес-конференції розповів, що автомобіль охоронної фірми напередодні кривавого інциденту вночі викрали невідомі разом з водієм і охоронцем. Чоловіків жорстоко побили. Після стрілянини під Слов’янськом нападники втекли, а автомобіль залишили. Водія і охоронника згодом знайшли, вони розповіли про полон та катування.
У вівторок, 15 квітня, у приміщенні Полтавського міського будинку культури пройшла церемонія прощання із офіцером СБУ, якого розстріляли терористи. Сюди прийшли тисячі людей: родичі, знайомі, друзі, колеги загиблого, полтавці. Було море квітів і море емоцій. Згадували і розповідали про високопрофесійного гідного офіцера, добру, чуйну, небайдужу людину Геннадія Біліченка. Він загинув у розквіті сил. І те, що першими Бог забирає кращих, – якраз тому підтвердження. Вбивці холоднокровно позбавили життя сина хворої матері, без сильної чоловічої підтримки залишилася дружина, осиротів 13-річний син…
У Полтавському управлінні СБУ Геннадій Біліченко пропрацював 19 років. Cпочатку був водієм, потім перейшов у “Альфу”. За вислугою уже міг піти на пенсію, але продовжував працювати, говорив, що не може зробити це зараз, у такий складний для країни час. “Той факт, що Біліченко пройшов шлях від прапорщика до капітана, позитивно свідчить про нього. На його рахунку – не один десяток бойових операцій”, – зазначив у прощальному слові колишній голова УСБУ в Полтавській області Юрій Парамонов. Під його керівництвом тривалий час працював Геннадій Біліченко.
На церемонію прощання прибули віце-прем’єр-міністр України Віталій Ярема, голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук, голова обласної ради Петро Ворона. Віталій Ярема зокрема наголосив, що капітан СБУ Геннадій Біліченко загинув, як герой, віддавши життя за незалежність нашої країни, а також розповів про обставини загибелі офіцера. За його словами, під час підготовки до проведення антитерористичної операції співробітники спецпідрозділу СБУ “Альфа” перебували біля міста Слов’янська. Вони саме вели переговори з місцевими активістами, щоб ті не чинили опір, а дали правоохоронцям зайти в місто. Раптом з’явився автомобіль, з якого терористи відкрили стрілянину по офіцерах. Це був такий зухвалий, підлий напад, на який ніхто не очікував. Стріляли з автоматичної зброї. Куля потрапила у Геннадія Біліченка. Він загинув на місці. Двоє інших співробітників СБУ, які були поранені, після лікування повернуться до виконання службових обов’язків, тому їхніх прізвищ не розголошували.
Віце-прем’єр-міністр також зазначив, що в Україні розгорнуто широкомасштабну антитерористичну операцію, особи нападників на підрозділ “Альфа” 13 квітня вже встановлені. Винними у вбивстві Геннадія Біліченка вважають громадян Російської Федерації, які зараз підбурюють до сепаратизму населення сходу України. “Вбивці вже ідентифіковані. Генпрокуратура порушила кримінальну справу за фактом тероризму і вбивства, їх оголосять у міжнародний розшук. Я сподіваюся, що ці особи не уникнуть відплати”, – сказав Віталій Ярема. Він також наголосив, що керівництво СБУ вживає заходів для підтримки родини загиблого офіцера.
Віталій Ярема також повідомив: українські спецслужби встановили, що зараз у Луганській, Донецькій та Харківській областях діють кілька сотень громадян Російської Федерації. Їх на територію України заслали завчасно із диверсійною метою, вони протягом тривалого часу просочувалися через кордон. Наразі непрохані гості зосередили свої сили в Слов’янську, Краматорську, Горлівці, Красному Лимані – містах Донеччини. Терористи чинять насильницькі дії стосовно працівників міліції, захоплюють державні установи, підрозділи правоохоронних органів. Уже встановлено, що це діють військовослужбовці 45-го гвардійського полку повітрянодесантних військ Росії, який базується біля Москви.
…Пам’ять про нашого співвітчизника, капітана Геннадія Біліченка, буде нетлінною. Він віддано служив своїй справі та своєму народові й загинув, як герой. А герої – не вмирають, пам’ятаймо про це.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.