“Електромотор” – сучасне підприємство з давніми традиціями

Утримувати підприємство “на плаву” в нинішній надзвичайно складний час, та ще й освоювати нові напрямки виробництва, налагоджувати серійний випуск конкурентоспроможної продукції – це не просто досягнення. Це – майже подвиг. Тим паче, коли йдеться про завод із славною багаторічною історією, де трудяться сотні кваліфікованих працівників, де виховуються трудові династії, де продовжується добра традиція наставництва й передачі досвіду. Отож наш розповідь – про публічне акціонерне товариство “Електромотор”. Нині виповнюється 60 років із дня заснування цього полтавського підприємства.
Віхи історії
На пОчатку 1950-х років Полтавський цукробурякотрест мав свої авторемонтні майстерні. Проте з часом виникла потреба їх розширення, тож на промисловій карті нашої області з’явився ремонтно-механічний завод. Але якщо ремонтом сільськогосподарської техніки тоді вже було кому займатися, то електродвигуни на теренах Полтавщини ще ніхто не випускав, а потреба в них була чимала. Тож у 1954 році ухвалили рішення налагодити цю справу на базі нещодавно створеного ремонтно-механічного заводу, який невдовзі перейменували на Полтавський електромеханічний завод “Електромотор”.
Часи розквіту підприємства припали на 70– 80-ті роки минулого століття. Тоді на заводі з’явилося краще сучасне обладнання, після реконструкції був налагоджений серійний випуск електродвигунів. У результаті продукція “Електромотора” змогла скласти гідну конкуренцію аналогічним виробам не лише на українському, а й на світовому ринках.
У 1994 році підприємство реорганізувалося у відкрите акціонерне товариство. У 2011-му “Електромотор” набув статусу публічного акціонерного товариства.
У ринкових умовах
DSC_05601_1Багато промислових підприємств, створених за радянських часів, не змогли вчасно перейти на рейки ринкової економіки й були закриті або ж перепрофільовані. “Електромотору” – єдиному в Україні підприємству, що займається серійним випуском електродвигунів для промисловості, – теж довелося змінити стратегію розвитку й узяти напрямок на розробку нових видів продукції. Так, паралельно із серійним випуском основної продукції було започатковано виробництво побутових електронасосів, подрібнювачів різної модифікації та комплектації, а також кормоекструдерів, маслопресів, електрокультиваторів. Особливим попитом користуються компактні доїльні апарати, розраховані на обслуговування кількох корів. Уся продукція сільськогосподарського призначення розрахована на використання в приватних присадибних господарствах та у дрібнотоварному фермерському виробництві.
Не оминув увагою полтавський “Електромотор” і зернову галузь, налагодивши виробництво елеваторного обладнання та деталей до нього. Загалом же ПАТ “Електромотор” випускає 70 найменувань продукції, більшу частину якої експортує в Росію, Казахстан, Туркменистан, Білорусь, а також у Польщу, Італію, Німеччину, Францію. Щоправда, поки що призупинені поставки продукції в Росію через напруження політичних відносин.
– Ще кілька років тому обсяги експорту нашої продукції в Росію й країни СНД становили більше 50 відсотків. Нині ж відвантажуємо в східному напрямку близько 30 відсотків, – говорить президент – голова наглядової ради ПАТ “Електромотор” Сергій Кожемяко.
Тож нині підприємство спрямовує більше зусиль на задоволення потреб внутрішнього ринку. Тим більше, що нинішня ситуація на валютному ринку, попри всю її неоднозначність, сприятлива для вітчизняних товаровиробників, і зокрема для “Електромотора”, адже зі зростанням курсу долара імпортна продукція стала значно дорожчою у порівнянні з аналогічною вітчизняною.
– Курс на розширення асортименту продукції для приватних сільськогосподарських і фермерських господарств, який взяло наше підприємство 10–12 років тому, ми невпинно продовжуємо. Так, нещодавно освоїли прес для виробництва томату, новий тип кормоекструдера, нарощуємо обсяги виробництва іншої продукції. За місяць ми виготовляємо кілька сотень доїльних апаратів, а в разі потреби можемо випускати їх і значно більше. Кормоподрібнювачів спочатку виробляли не більше 200 штук, а дійшли до 22 тисяч на місяць. Тобто маємо неабиякий потенціал для збільшення обсягів продукції, відчуваємо підтримку профільних управлінь облдержадміністрації й наукових установ, Міністерства аграрної політики і продовольства України. Але попит на продукцію зростатиме тоді, коли в покупців будуть гроші на її придбання, – наголошує Сергій Кожемяко.
Дбають на підприємстві й про енергозбереження, особливо в рамках суттєвого підвищення цін на енергоносії. Так, уже протягом трьох років більша частина приміщень заводу обігрівається за допомогою альтернативного палива – відходів обробки деревини. Гранули з тирси для опалення виготовляють на заводі для власних потреб, а також на продаж. У планах – поетапне введення на підприємстві нових теплогенеруючих потужностей для мінімізації споживання надто дорогого газу.
Усіляке діло майстрами славиться
Нині ПАТ “Електромотор” – конкурентоспроможне підприємство з давніми традиціями. Основне його надбання, за словами Сергія Кожемяка, – колектив із майже 600 чоловік, більшість із яких – кваліфіковані працівники. Є серед заводчан і ті, хто не один десяток років працює на “Електромоторі”, зокрема верстатник широкого профілю Володимир Передерій. Він на заводі – з 1955 року. За сумлінну працю, трудові успіхи був нагороджений орденом “Знак пошани”. Більше 45 років працює на “Електромоторі” й обмотувальниця елементів електричних машин Ольга Авраменко. Вона користується заслуженим авторитетом у своїх колег. Майже 35 років на заводі й налагоджувальник автоматичних ліній та агрегатних верстатів Василь Саприкін. Трохи менше за нього працює слюсар із механоскладальних робіт Магомезакір Абідов. Із 1973 року трудиться на підприємстві слюсар-інструментальник Микола Грибіник.
Будь-яке підприємство має майбутнє тоді, коли в його цехах поруч із ветеранами працює молода зміна, коли є замовлення на продукцію, коли виготовляти її вигідно, як і продавати. Своє 60-річчя ПАТ “Електромотор” відзначає в складних умовах, шукаючи виходи на нові перспективні ринки збуту. Проте нинішні труднощі – не перші й не найтяжчі, з якими заводові та його колективу доводилося стикатися. Тоді вдалося не просто вистояти, а й зберегти, розширити виробництво. Нинішні труднощі – тимчасові, сподіваються на “Електромоторі”. Усі негаразди одне з найпотужніших підприємств Полтави й області подолає гідно. Труднощі лише загартовують і спонукають до розвитку.

Президент – голова наглядової ради ПАТ “Електромотор” Сергій Кожемяко.
Слюсар Антон Міщенко, складальник Сергій Яговий, бригадир Володимир Федоряка

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.