Президентські вибори: загрози, тенденції, перспективи

У Полтаві відбулася прес-конференція генерального директора ВГО “Комітет виборців України” Олександра Черненка. Йшлося про підготовку до позачергових виборів Президента України. “За нашими оцінками, – зазначив Олександр Черненко, – попри складну ситуацію в окремих регіонах, Україна не дійшла до тієї критичної точки, коли можна говорити про зрив президентських виборів. На сьогодні всі процедури, які необхідні для проведення виборів, і Центрвиборчкомом, і кандидатами здійснюються в установлені законом строки. За нашими оцінками, зупинити виборчий процес може виключно введення надзвичайного чи воєнного стану чи в країні, чи в окремо взятому регіоні. Та сьогодні, ми вважаємо, підстав для цього немає, достатньо оголошеної антитерористичної операції. Водночас, згідно із змінами до “Закону України про вибори Президента” (вони в першу чергу стосувалися Криму, але, звісно, поширюються на всю територію України), якщо з якихось причин вибори на якійсь дільниці чи в окрузі не відбудуться, то на загальноукраїнський результат це не вплине, вибори все одно вважатимуться легітимними. Тому ті, хто намагатиметься зірвати виборчий процес, лише вкрадуть голоси виборців”.
Згідно з соціологічними опитуваннями, сьогодні найболючішими питаннями для виборців є: особиста безпека та страх перед війною – на першому місці, на другому – втрата територіальної цілісності, на третьому – соціальні питання, хоча раніше вони були першочерговими, наголосив Олександр Черненко. Цим, найімовірніше, і користуватимуться кандидати у президенти, й тому чи не від кожного з них лунають обіцянки про повернення Криму Україні. А от механізму повернення окупованих територій ще жоден із політиків не оприлюднив. Тому, як і завжди, доведеться відділяти популістські обіцянки від реальних дій. Загалом же особливістю цьогорічної кампанії Олександр Черненко називає досить пасивні прояви агітації. Усе перейшло у віртуальну інформаційну площину і зводиться до політичних ток-шоу на телебаченні або ж замовних публікацій у пресі. Але він вважає, що ближче до самої дати виборів кандидати все ж таки активізуються.
На цьогорічних виборах Президента України не працюватиме система відеоспостереження, як це було на парламентських виборах у 2012 році. У новому законодавстві такої процедури не передбачено.
Нинішні вибори обіцяють бути тотально контрольовані громадськістю. Згідно зі змінами до закону, громадські організації мають право бути спостерігачами на виборах. “Ми бачимо величезне бажання людей спостерігати за виборами. Тому організували спеціальну програму “Я – спостерігач”, де на нашому інтернет-сайті можна подати заявку і зареєструватися. На Полтавщині таких людей уже близько 100″. Але Олександр Черненко наголосив, що без спеціального статусу спостерігача, отриманого від ЦВК, зробити це буде неможливо. І “людей із битами та в масках”, до чого зараз все частіше вдаються громадські активісти, на виборчі дільниці просто не пропустять.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.