Аспекти діяльності Координаційної ради

Наближається сумна дата – 28-ма річниця аварії на Чорнобильській АЕС. Проблеми ліквідаторів і постраждалих від наслідків катастрофи осіб, яких на Полтавщині проживає понад 23,5 тисячі, обговорили на засіданні Координаційної ради при голові обласної ради, в ході якої відбулася зустріч активу громадських організацій чорнобильців із керівниками міст і районів. Відкриваючи зібрання, перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко зазначив: діє обласна комплексна Програма соціального захисту осіб із обмеженими фізичними можливостями на 2013–2020 роки, виділяються кошти на вирішення проблем чорнобильців.
– Зокрема у поточному році 1 мільйон 178 тисяч гривень затверджено на пільгове медичне забезпечення, за рахунок якого безкоштовно відпускаються ліки за рецептами та проводиться безоплатне зубопротезування постраждалим громадянам. Питання додаткового виділення 200 тисяч гривень розглядатиметься на сесії обласної ради, – наголосив Володимир Марченко.
Констатувалося, що із зубопротезуванням чорнобильців є проблема – не вдається провести тендер на закупівлю необхідних імпортних матеріалів і медпрепаратів, оскільки курс долара і євро зростає, відповідно збільшується вартість витратних матеріалів. Але є сподівання, що це питання вирішиться в найкоротший термін, з урахуванням прийнятого парламентом закону щодо проведення тендерних процедур, зазначив Володимир Марченко. Також він повідомив, що проведено виплату одноразової допомоги понад 900 дружинам (чоловікам) померлих ліквідаторів. Представникам громадських організацій запропоновано вносити пропозиції стосовно інших проблем, які будуть розглянуті депутатами.
Голова обласного громадського об’єднання “Союз Чорнобиль” Віктор Шкурпела поінформував, що з керівництвом області, департаментом праці і соцзахисту ОДА налагоджена співпраця, представники громадських чорнобильських організацій входять до складу комісій із розподілу житла для чорнобильців, путівок на оздоровлення тощо.
Широкий спектр проблем порушили також керівники районних і міських чорнобильських організацій: Гадяцької – Віталій Биченко, Лубенської – Василь Куксань, Кременчуцької – Олександр Якименко. Зокрема йшлося про лікування, пенсійне забезпечення, складнощі при отриманні довідок для підтвердження часу роботи в зоні відчуження ЧАЕС і тодішнього заробітку, що нині впливає на розмір пенсії, про неможливість для багатьох вдів померлих чорнобильців отримати відповідний статус і компенсації.
Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблого на Донбасі офіцера СБУ, полтавця Геннадія Біліченка, а також усіх померлих ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Їх на Полтавщині, на жаль, багато, лише у Лубенському районі близько 700 чорнобильців пішли з життя, адже саме звідти в 1986-му найбільше залучали людей на ліквідацію аварії.
Голова обласної ради Петро Ворона зазначив, що ситуація в країні складна, але нова влада почула думки чорнобильців, знає їхні проблеми і докладе зусиль до вирішення соціальних питань ліквідаторів аварії на ЧАЕС.
***
Члени Координаційної ради розглянули та обговорили питання порядку денного чергової сесії обласної ради, запланованої на 25 квітня. На запитання міських голів і голів районних рад дали відповіді перший заступник директора департаменту охорони здоров’я ОДА Юрій Курилко, директор департаменту фінансів ОДА Павло Кропивка, начальник управління майном обласної ради Сергій Сагайдачний, інші фахівці.
Були внесені зміни до Положення про Координаційну раду з питань місцевого самоврядування при голові Полтавської обласної ради – відтепер до її складу входять голови усіх міст області. Петро Ворона поінформував присутніх про ініціативу створення обласної асоціації органів місцевого самоврядування, запропонував колегам взяти активну участь у цьому процесі.
Радник віце-прем’єр-міністра України Юрій Ганущак презентував Концепцію реформування адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування. Зокрема пропонується сформувати три рівні: громада (від 2,5 тисячі жителів), де працюватимуть підрозділи держустанов – міліції, казначейства, Пенсійного фонду, соцзахисту, ветсаннагляду; район (від 150 тисяч мешканців) із усіма належними структурами і лікарнями; область (від 800 тисяч людей). Нинішні невеликі райони планують об’єднати навколо найбільших міст. У малих населених пунктах – ввести посаду виборного старости, який займатиметься первинною обробкою документів, щоб людям не доводилося оббивати пороги численних інстанцій; виступатиме третейським суддею в дрібних спорах тощо. Діятиме рада старост – дорадчий орган при голові громади.
Керівники самоврядних органів Полтавщини обмінялися думками з цього приводу.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.