Ігор ШВАЙКА: “Завдання держави – створити сприятливі умови товаровиробникам”

У Глобинському районі з робочою поїздкою побував міністр аграрної політики і продовольства України Ігор Швайка. В ТОВ “ІПК “Полтавазернопродукт” та на Глобинському цукрозаводі, що входять до структури агропромхолдингу “Астарта-Київ”, він разом із головою облдержадміністрації Віктором Бугайчуком, в.о. заступника голови ОДА Романом Товстим, директором департаменту агропромрозвитку ОДА Сергієм Фроловим, генеральним директором агропромхолдингу “Астарта-Київ” Віктором Іванчиком, гендиректором ТОВ “ІПК “Полтавазернопродукт” Юрієм Мацаком, іншими фахівцями обговорив проблеми діяльності агропромислового комплексу і зокрема цукрової галузі. Йшлося про соціальну відповідальність бізнесу, можливості створення нових робочих місць.
Посадовці оглянули біоенергетичний комплекс Глобинського цукрового заводу. Поки що комплекс працює на малій потужності, задовольняючи технологічні потреби, його повне введення в дію заплановане на травень.
– Це найбільша біогазова установка на пострадянському просторі, друга за величиною в світі за виробництвом газу, – розповів керівник проекту біоенергетичного комплексу АПХ “Астарта-Київ” Дмитро Красуцький. – Вона призначена для біологічної конверції органічної маси в біогаз, що може заміняти частину природного газу. Це дає змогу утилізувати відходи цукровиробництва, яких за сезон збирається дуже багато, і з відходів мати вигоду.
Загалом нова установка виробляє від 6 до 7 тисяч кубометрів біогазу. За рік при повній потужності можна виробити близько 40 мільйонів кубометрів природного газу.
***
У Глобинському районному будинку культури Ігор Швайка зустрівся з господарниками, керівниками агроформувань, управлінь агропромрозвитку, фермерських господарств, головами галузевих асоціацій області.
– Вітаємо міністра на полтавській землі. Ми оглянули деякі підприємства Глобинського району, тепер хотіли б обговорити з вами нагальні проблеми, перспективи розвитку аграрної галузі та відповісти на запитання, – зазначив, відкриваючи зібрання, Віктор Бугайчук.
Ігор Швайка зазначив, що це його перший приїзд у новій якості на Полтавщину, яку вважає своєю батьківщиною, оскільки його дід родом із Броварків Глобинського району. Рятуючись від голоду, родина виїхала на Донбас. Луганщина і Харківщина – також мала батьківщина нового очільника Мінагрополітики, юриста за освітою.
– Наше головне завдання – знайти правильний механізм для врегулювання тих питань, які виникають у галузі, – зазначив Ігор Швайка. – Є українська земля, роботящі люди, і є задача державних органів – зробити так, щоб для трудового потенціалу було правильно організовано процес. Якщо є порушення з боку чиновників – формулюйте, направляйте нам. Не знаю, скільки нашому уряду доведеться працювати – місяць, три місяці чи десять років, але мета – зняти зайві перешкоди для бізнесу, для сільськогосподарського виробника.
Міністерство має налагодити прямий зв’язок із виробником, зробити акцент на розвитку малого і середнього сільгоспвиробника, однаково сприятливі умови виробництва і крупним агропідприємствам, і дрібнішим господарствам, приватникам-фермерам, наголосив він. Увага держави і відомства зосереджена на тому, щоб люди могли виростити урожай і вигідно продати його.
На цьому урядовець не раз наголошував, відповідаючи на запитання із залу. А вони стосувалися, зокрема, сплати за землю, оформлення договорів оренди земельних ділянок, реєстрації паїв, стосунків виробників із контролюючими органами, зокрема невмотивованих перевірок, ефективнішого використання гідроресурсів. Керівники господарств говорили і про непродумані схеми планів сівозміни, яких вимагали у сільгоспвиробників, але за якими насправді ніхто не працював. Чимало було нарікань на великі агрохолдинги, які знаходяться в кращому становищі, ніж дрібніші, але самостійні підприємства. Депутат обласної ради, керівник СТОВ “Воскобійники” Шишацького району Валерій Капленко запропонував увести єдиний податок на землю з умовою, щоб його сплачували всі підприємства, а частина йшла в сільради на розвиток територій.
Керівник аграрного відомства повідомив про підготовку трьох законопроектів, які мають полегшити сільгоспвиробникам умови господарювання.
– Наша позиція однозначна – підтримуємо фермерів, невеликі й середні підприємства, – наголосив урядовець. – Зокрема для цього зараз вивчаємо європейський досвід. Різні за обсягом виробництва підприємства мають конструктивно співіснувати. Немає у нас права ні націоналізувати, ні конфіскувати, ні “розрізати” вертикально інтегровані компанії. До того ж потрібно експортувати через порти України зернові, продукцію тваринництва і продукти харчування.
Ігор Швайка також повідомив, що нещодавно побував у Литві:
– Там чимало агрохолдингів добровільно відмовились від вертикальної інтеграції. Вони самі розділилися на невеликі підрозділи. Власники компаній кажуть, що так легше керувати й ефективніше працювати. Нам теж варто йти до цього через підтримку малого та середнього бізнесу.
***
Під час спілкування з представниками ЗМІ Ігор Швайка наголосив, що Мінагрополітики вважає пріоритетом вирішення проблем щодо постачання українських молокопродуктів на російський ринок:
– Міністерство регулярно займається тим, щоб повернути продукцію наших молокопереробних, сироробних підприємств на російський ринок, а паралельно шукає інші шляхи розв’язання цього питання. Програми підтримки тваринницького комплексу, прийняті раніше, будуть працювати, питання в тому, за рахунок яких коштів. Зараз працюємо над залученням інвестиційних коштів.
***
Ігор Швайка також побував у ТОВ “Рост Агро” в селі Погреби, де ознайомився з організацією виробництва та зберігання насіння сортів і гібридів вітчизняної селекції зернових культур, оглянув сучасний сушильний комплекс із використанням альтернативних видів палива.
– Нині дуже актуальні питання енергозбереження, – розповів засновник ТОВ “Рост Агро” Михайло Бернацький. – Щоб заощадити на вуглеводнях, вирішили переводити все на тверде паливо. Сьогодні у нас потреба – 2 тисячі кубометрів дров на рік. Розчищаємо лісосмуги, випробовуємо котли різної дії і вже відмовились від газу. Топити дровами обходиться, як мінімум, у чотири рази дешевше. Також ми показали міністру, що в Україні можна виробляти вітчизняне конкурентоздатне насіння, яке не поступається світовим брендам.
У цьому ж агроформуванні було продемонстровано незвичайний агрегат. Техніку шести виробників місцеві умільці поєднали в одному механізмі. Зробили своєрідний комбайн, який виконує кілька виробничих процесів, при цьому не руйнує грунт і використовує втричі менше дизпального.
– Дякую вам за роботу. Такий підхід має бути прикладом для інших, – наголосив Ігор Швайка, оглянувши сільськогосподарську техніку господарства.

Юрій Мацак, Ігор Швайка, Віктор Бугайчук, Віктор Іванчик.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.