Прокурори реагуватимуть на порушення трудових прав громадян, які підлягають мобілізації

Керівництво прокуратури Полтавської області доручило міським, районним та міжрайонним прокурорам у рамках чинного законодавства реагувати на порушення трудових прав громадян, які підлягають мобілізації. Зокрема у разі надходження звернень від осіб, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених Законом України “Про військовий обов’язок і військову службу”, з приводу порушення їхніх трудових прав – вживати вичерпних заходів реагування до керівників підприємств, установ та організацій, у тому числі кримінально караного характеру за ст. 172 КК України, з обов’язковою оцінкою дій органів влади та контролю, відповідальних за забезпечення трудових гарантій осіб зазначеної категорії.
Що ж до норм чинного законодавства, то ст. 119 КЗпП України передбачає гарантії для працівників, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених Законом України “Про військовий обов’язок і військову службу”. Відповідно до ст. 13 вищезгаданого закону за громадянами України, які проходять підготовку з військово-технічних спеціальностей із відривом від виробництва, на весь час підготовки, включаючи час проїзду до місця підготовки та у зворотному напрямку, зберігаються місце роботи, займана посада та середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування і форм власності. При цьому витрати, пов’язані з наймом житла на період навчання громадян України, оплатою вартості проїзду до місця навчання (зборів) і назад та виплатою середнього заробітку за основним місцем роботи, здійснюються за рахунок коштів Міністерства оборони України та інших військових формувань у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Крім цього, Законом України від 27 березня 2014 року, який набрав чинності 1 квітня 2014 року, внесено зміни до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення проведення мобілізації.
Зокрема ст. 39 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” доповнено частиною другою, згідно з якою за громадянами України, котрі проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року, зберігаються місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форм власності.
Статтю 119 КЗпП України доповнено частиною третьою, яка передбачає, що працівникам, котрі призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року, гарантується збереження місця роботи, посади і середнього заробітку.
Отже, трудові права осіб, які підлягають мобілізації, повинні бути дотримані. Їх порушення тягне за собою відповідальність роботодавця, встановлену законодавством.

Дмитро ТАРАН
Заступник прокурора області

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.