Народні пісні Кобзаря і Лисенка – струни живії

Музичний фестиваль “Дні Миколи Лисенка у Полтаві- 2014” відкрився концертом “Великому Кобзареві”. Дійство відбулося у Галереї мистецтв імені Миколи Ярошенка. Микола Лисенко був по духу братом Тарасу Шевченку – композитор створив більше ста музичних творів на вірші поета. Чимало з них лунали на концерті.
Голова обласної організації Національної спілки композиторів України Тамара Оскоменко-Парулава зазначила, що музикознавці відкрили ще одну грань неперевершеної особистості Шевченка – музиканта. За словами Чайковського, його природна музикальність сягає корінням ментальності українського народу, адже Тарас Григорович грав на народних інструментах, складав пісні та їх виконував. Наш Кобзар мав срібний тенор, а народна пісня була його розрадою.
На концерті звучали твори М.Лисенка, А.Кос-Анатольського, О.Чухрая, С.Горюновича, Ж.Колодуб, Ю.Корженко, Т.Оскоменко-Парулави, В.Скакуна. На заході були і прем’єри. Так, композитор Сергій Горюнович презентував музичну поему на поезію Тараса Шевченка “За сонцем хмаронька пливе”. А згодом у його виконанні прозвучала імпровізована композиція “Портрет Тараса”. Учасники концерту розгорнули широку медичну палітру. Завершальним акордом концерту прозвучала безсмертна Кобзарева пісня “Реве та стогне Дніпр широкий”, що вже стала народною.

Оксана БІЛЕНЬКА
Студентка факультету філології та журналістики ПНПУ ім.В.Г.Короленка

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.