Віктор Бугайчук: “Ці тяжкі випробування кристалізують та згуртують нашу націю”

Майже місяць уся країна живе в стані “часткової мобілізації” і “можливої війни”. Кожен полтавець ставить собі запитання: а що робити і як діяти в час “Ч”? Як загалом проходить військова підготовка, що в першу чергу потрібно робити мирному населенню Полтавщини та як можна допомогти військовим, розповів голова обласної державної адміністрації Віктор БУГАЙЧУК.

– Скільки людей змобілізовано до лав Збройних сил України на Полтавщині?
– Із 3 березня цього року, тобто від початку проведення навчальних зборів із введенням в дію рішення “Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки, суверенітету та територіальної цілісності”, а також із початку проведення в державі часткової мобілізації для доукомплектування призвано більше 1000 осіб.
– Яким чином і де призовники готуються, тренуються?
– Традиційно відновлення теоретичних знань, практичних дій та навичок військовослужбовців, які були призвані на навчальні збори та у зв’язку із мобілізацією, здійснюється безпосередньо у військових частинах, установах, військових комісаріатах.
– Як би ви оцінили матеріально-технічне забезпечення військових на Полтавщині?
– Політика цілеспрямованого знищення української армії, яка особливо посилилася в роки режиму Януковича та його поплічника Лебедєва, на жаль, призвела до жахливих наслідків. Підтримка та оновлення матеріально-технічного забезпечення військовослужбовців Полтавщини, як і Збройних сил України в цілому, постійно недофінансовувалися та фактично не проводилися. Реальні проблеми і стан справ у наших військових частинах продемонстрували навчальні збори. Не вистачає пального, потребує покращення речове забезпечення військовослужбовців, певній частині техніки та озброєнню необхідні ремонти та модернізація, адже більшість техніки – спадщина часів СРСР. Нині військовики формують список необхідних речей, щоб полтавці мали змогу допомогти, порушимо це питання перед депутатами обласної ради. Люди, які мають змогу докласти зусиль до оновлення матеріально-технічного стану наших військ, можуть уже зараз звертатися до військових частин. Наприклад, у Кременчуці, оглянувши перелік необхідного, активісти по можливості придбали деякі речі й передали частині. Також відкрито благодійний рахунок, куди можна перерахувати кошти для полтавських вояків. Попри всі факти, військові зі всієї області запевняють, що мають достатню кількість озброєння та військової техніки для якісного виконання поставлених завдань.
– Відомо, що на території нашого краю, зокрема неподалік Гадяча, дислокуються військові. Яка мета їхньої дислокації? Чи можна називати кількість подібних оборонних пунктів? Якщо так, то скільки їх?
– За рішенням вищого командування Збройних сил України для посилення охорони, оборони важливих військових та промислових об’єктів, захисту транспортних стратегічних сполучень на території області прибули військовослужбовці Збройних сил України з інших регіонів. Кількість особового складу та місця їх розміщення розголошувати не маю права. Присутність військових – необхідність адекватного реагування на ситуацію, що складається в країні, та виконання тих завдань, які покладені на всіх нас задля захисту суверенітету нашої держави. Я вдячний усім, хто усіляко допомагає і підтримує військових у Гадячі.
– Обласна влада готує соціальну підтримку для призовників?
– 24 березня народний депутат України, свободівець Олег Панькевич звернувся до виконувача обов’язків Президента України Олександра Турчинова із проханням врегулювати соціальний захист призовників. Зокрема свободівець запропонував дати доручення Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України та іншим державним органам внести пропозиції щодо законодавчого врегулювання збереження за призовниками місця роботи та рівня заробітної плати. 27 березня Верховна Рада прийняла Закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення проведення мобілізації”, яким врегульовується соціальний захист. Обласна влада усіляко допомагатиме реалізації даної ініціативи.
– Як полтавські підрозділи Збройних сил співпрацюватимуть із Національною гвардією? Хто займається формуванням і “вербуванням” Нацгвардії на Полтавщині?
– Добровольці, які висловили бажання проходити службу в Національній гвардії, проходять попередній відбір у військових комісаріатах і стають на облік. Але за безпосереднє формування підрозділів Нацгвардії відповідають внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України.
– Що робити краянам, якщо вони почують звуки сирени або, не приведи Господи, прозвучить повідомлення про війну? Буде евакуація чи полтавцям іти в бомбосховища?
– Найголовніше – не панікувати самим та заспокоювати інших. Паніка – найбільший ворог. Існують секретні військові інструкції, які ніхто не має права розголошувати до певного моменту. Полтавцям необхідно буде дослухатися до засобів масової інформації. Якщо зникне зв’язок, то застосовуватимуться інші методи інформування. Після оголошення тривоги варто підготувати запас питної води, найпростіші засоби санітарної обробки, ліки, консервовані продукти на 2–3 доби, мінімальну кількість одягу та у герметичні пакети скласти документи. Подальші рекомендації, роз’яснення надаватимуть представники місцевих органів влади.
– А яка кількість бомбосховищ на Полтавщині? Який їхній стан?
– На території області є більше тисячі бомбосховищ, точну кількість називати не маю права. На жаль, стан частини з них незадовільний.
– Ваші побажання полтавським військовим і мирному населенню…
– Бажаю усім серцем, щоб війна оминула нашу державу. Зичу всім терпіння, прошу усіляко підтримувати одне одного і не відступатися. Вірю, що ці тяжкі випробування кристалізують та згуртують нашу націю.

Допомогти полтавським військовим можна, перерахувавши кошти на картку ПриватБанку 5168 7420 6385 5377 (вона зареєстрована на ім’я Бубнюка Валентина Леонідовича).

Олександра СИРОТЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.