Апостол українського чорнозему

П’ятдесят років тому нині відомий аграрій, Герой України, Герой Соціалістичної Праці, засновник знаного далеко за межами нашої держави ПП “Агроекологія” Семен Антонець очолив тодішній колгосп “Шлях до комунізму” в селі Воскобійники Шишацького району. Згодом його обрали головою сусіднього колгоспу, що в селі Михайлики цього ж району. Привітати Семена Свиридоновича із поважним ювілеєм – п’ятдесятиліттям на керівних посадах – прибули колеги, друзі, ветерани сільгоспвиробництва. Крім них, у Михайлики приїхали і харківський художник зі світовим ім’ям Олег Лазаренко та його духовний наставник отець Григорій. Щоправда, харківські гості завітали до Михайликів, не знаючи про ювілей.
Олег Лазаренко – відомий дизайнер і новатор мистецтва. Він розробив власний художній стиль, за допомогою якого створює не просто портрети, а філософські композиції видатних людей в унікальній манері мозаїчного живопису. При цьому картина складається з величезної кількості невеличких клаптиків паперу, особливим способом склеєних між собою й нанесених на основу. Це дуже копітка та довга у часі справа.
Сюрпризом ювіляру був подарований митцем портрет. На картині зображено літній день під час квітування соняшнику. Рослини вкриті краплями вологи, на якій відбиваються сонячні промені, утворюючи веселку, що буває лише в чистому середовищі, такому, як у ПП “Агроекологія”. Семен Антонець постає у супроводі ангелів-охоронців, не лише, так би мовити, персональних, а й тих, які оберігають нашу планету, на якій господарює, сповідуючи ідеї ноосфери, видатний аграрій. Образ церкви символізує духовну скарбницю порятунку людства. Всі ці алегорії так близькі діяльності Семена Свиридоновича Антонця, що не потребують додаткового тлумачення.
Цей твір – частина серії робіт Олега Лазаренка з серії “Апостоли українського чорнозему”. Автор планує створити художні образи В.І. Вернадського, В.В. Докучаєва, О.О. Ізмаїльського, інших захисників головного багатства українського народу – щедрої родючої землі.

Віктор САМОРОдоВ
Доцент Полтавської державної аграрної академії

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.