Флагман розвідки українських надр

Напередодні професійного свята геологів України, яке цього року відзначатиметься
6 квітня, у центрі нашої уваги – геологічне підприємство “Укрнаукагеоцентр” Національної акціонерної компанії “Надра України”. Нині в умовах загального занепаду галузі воно успішно працює і має заслужено високий авторитет серед геологічних та нафтогазовидобувних підприємств України завдяки генеральному директору, академіку Української Нафтогазової Академії Петру ГОЛУБУ. 2 квітня Петро Сергійович відзначає свій 70-річний ювілей, що доволі символічно.
Працюючи в шкільні роки в полі, Петро і гадки не мав, що все своє трудове життя покладе на вівтар геологічної справи. Юнак був надзвичайно вражений розмахом величної праці польових геофізиків-електророзвідників, які борознили безкраї простори Полтавщини. Це був період становлення та активного росту обсягів польових геофізичних досліджень, спрямованих на розвідку нафтогазоносних надр рідного краю…
Одразу після школи, відчуваючи романтику праці геологів, Петро Голуб пішов працювати в польову геофізичну партію Східно-Української геологорозвідувальної експедиції простим робітником. Спочатку тягав важучі кабелі та забивав кувалдою в землю двометрові електроди. А кожну вільну хвилину намагався проводити в пересувній геофізичній лабораторії – дуже вже йому хотілося долучитися до тієї справи! Незабаром завдяки допитливості, маючи хист до радіоаматорства (в дитинстві конструював радіоприймачі, електронні та музичні пристрої), швидко освоїв роботу геофізичної станції й був призначений на посаду техніка, пізніше – інженера-геофізика.
Після цього були роки служби в армії, навчання у Полтавському геологорозвідувальному технікумі, Харківському політехнічному інституті та десятиліття сумлінної праці: спочатку – в Полтавській геофізичній експедиції, а з 1971 року – в об’єднанні “Полтавнафтогазгеологія”, яке на той час було найпотужнішим профільним формуванням у Радянському Союзі. За роки діяльності, починаючи з 1936 року, працівники об’єднання відкрили близько 200 родовищ нафти і газу, включаючи унікальне Шебелінське, а також Руденківське, Хрестищинське та інші.
Нині в Україні вже розвідано 387 родовищ вуглеводнів, у тому числі на Полтавщині – 86 родовищ із початковими запасами 1,9 мільярда тонн умовного палива. Залишкові розвідані запаси вуглеводнів становлять 0,44 мільярда тонн умовного палива, що ставить нашу область на перше місце серед нафтогазовидобувних регіонів України.
Із 1986 року наукове підприємство “Тематична експедиція” об’єднання “Полтавнафтогазгеологія” очолює Петро Сергійович Голуб. Саме завдяки організаційним здібностям і таланту керівника він зумів зберегти безцінний первинний геолого-геофізичний матеріал, обладнання, лабораторні прилади, наукові напрацювання. Так, створені й збережені: найбільше в Україні керносховище, що нараховує понад 45 тисяч погонних метрів кернового матеріалу, унікальна шліфотека, а також колектив кваліфікованих спеціалістів із високим науковим потенціалом. Завдяки цьому вдалося зробити неоціненний внесок у розвиток сучасної нафтогазопошукової геологічної науки та закласти фундамент для подальших досягнень.
Старанно зберігається на підприємстві не тільки геологічне надбання попередніх поколінь, а й історія підприємства, перш за все – попередників-першопроходців та першовідкривачів, які були справжніми фахівцями і патріотами геологічної нафтогазової галузі. Таким залишається і Петро Сергійович, такою він бачить у перспективі й талановиту, працьовиту молодь. Петро Голуб приділяє особливу увагу збереженню історії, бо розуміє, що без неї, як і без фондів та первинного матеріалу, підприємство не має майбутнього.
Завдяки значній кількості науково-виробничих напрацювань та висококваліфікованому кадровому потенціалу “Тематична експедиція” була реформована в Полтавське нафтогазове регіональне геологічне підприємство “Полтава РГП”, яке потім реорганізували в ДП “Укрнаукагеоцентр” НАК “Надра України”. Підприємство успадкувало кращі геологічні традиції, багаторічні наукові напрацювання геологів кількох поколінь. Для виконання науково-виробничих завдань, із метою збільшення запасів нафти і газу
– як традиційних, так і нетрадиційних (сланцевих, центрально-басейнових та покладів ущільнених порід-колекторів) – за короткий час було модернізовано матеріально-технічну базу, лабораторне забезпечення установи та приведено його обладнання у відповідність до світових вимог.
Своєчасність створення “Укрнаукагеоцентру” в геологічній галузі України підтвердила співпраця з такими відомими світовими компаніями, як “ENI”, “Exxon Mobil”, “Shell”, та іншими, що готові інвестувати кошти у пошуки, розвідку та видобуток нафти й газу, зокрема сланцевого, на території України. В тому, що укладені й уже успішно реалізовуються договори з іноземними фірмами на розвідку і видобуток вуглеводнів, є велика заслуга колективу підприємства. Вся геологічна інформація, а також обґрунтування перспективних зон, проектна документація для них розроблені “Укрнаукагеоцентром”. Спеціалісти цього підприємства проходять навчання та виробниче стажування за кордоном, зокрема в наукових центрах нафтовидобувних компаній “ENI” та “Exxon Mobil”.
Одним із основних напрямків наукової діяльності дочірнього підприємства “Укрнаукагеоцентр” є наукове обґрунтування перспектив пошуків та розвідки газу сланцевих товщ та ущільнених порід-колекторів.
На замовлення іноземних компаній, вітчизняних державних і приватних фірм фахівці підприємства проводять обробку геолого-геофізичного матеріалу, дослідження та вивчення петрофізичних параметрів осадових відкладів та їхнього аналізу з метою обґрунтування площ залягання товщ, багатих на сланцевий газ, і оптимальних місць для буріння нових свердловин.
Сьогоднішній “Український геологічний науково-виробничий центр” є в повному розумінні найважливішим досягненням його керівника – Петра Голуба. Це – сучасне підприємство з новітнім лабораторним обладнанням та устаткуванням, впорядкованими геологічними фондами, спеціально облаштованою кімнатою для візуалізації 3D-стереомоделювання родовищ нафти та газу. Для комфортної роботи співробітників створені найкращі умови: працює їдальня, де за п’ять гривень можна смачно та повноцінно пообідати, є сауна, актовий зал, бібліотека. У вільний час працівники відпочивають, граючи в настільний теніс та більярд. Все це створює невимушену робочу атмосферу.
Чи багато нині є керівників, які понад чверть століття невпинно вели своє підприємство до успіху, попри політичні та соціальні зміни, економічні негаразди, перебудову галузі? На щастя, для полтавських геологів саме таким керівником є Петро Сергійович Голуб. Він – автор і співавтор численних наукових праць про нові сучасні методичні прийоми ведення геологорозвідувальних робіт, обгрунтування пріоритетних напрямків освоєння нових покладів вуглеводнів у сланцевих товщах та ущільнених колекторах. За особливі заслуги у сфері геологорозвідувальних робіт та освоєння нафтогазовогого потенціалу України, вагомий внесок у поповнення наукових основ нафтогазової галузі Петра Сергійовича Голуба було обрано академіком Української Нафтогазової Академії, за багаторічну сумлінну працю і наукові напрацювання присвоєно звання “Почесний розвідник надр” та нагороджено Почесною Грамотою Кабінету Міністрів України, багатьма галузевими відзнаками.
– Геологія – це основа енергетичної незалежності України, – переконаний Петро Сергійович. – До того ж ніщо не коштує державі так дешево і не дає такої віддачі, як ця галузь.
Генеральний директор ГП “Укрнаукагеоцентр” Петро Голуб від імені очолюваного ним колективу й від себе особисто вітає всіх геологів Полтавщини із професійним святом і бажає мирного неба, міцного здоров’я і плідної праці на благо України.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.