Благодійність від серця до серця

“У нас немає поняття “хабар” або “вдячність” як його синоніму. Немає зарплат, бо тут працюють тільки волонтери”, – так про роботу Всеукраїнського благодійного фонду “Серце до серця” сказав голова його наглядової ради Єжи Конік.
Стали щасливішими ще 47 дітей
На захід до обласної дитячої клінічної лікарні запросили і тих, хто збирав кошти, і лікарів, які замовляли обладнання, і маленьких пацієнтів, яким воно призначене. Того дня батькам вручили 35 найсучасніших слухових апаратів у Полтаві, 12 – у Кременчуці, а також два прилади для діагностики та лікування вад слуху в новонароджених. Вартість апаратів – від 6,5 до 7,2 тисячі гривень, що у 2,5 разу дешевше порівняно із ціною у торгових закладах чи інтернет-магазинах. Аналогів апаратів такої якості українські пацієнти ще не отримували.
Підбиваючи підсумки роботи фонду в минулому році, Єжи Конік та регіональний представник фонду на Полтавщині Наталя Удовиченко розповіли, що першими волонтерами акції “Серце до серця” у 2006 році в області було зібрано всього півтори тисячі гривень, в Україні – 78 тисяч. Відтоді збирали гроші на обладнання для діагностики слуху, офтальмологічне, для неонатальних відділень, для хворих на цукровий діабет. Поступово зростала довіра до фонду, збільшувалися суми зібраних коштів. І в 2013 році в нашому краї для збору грошей вийшло до півтисячі волонтерів. У Полтаві було зібрано 176 тисяч гривень, у Кременчуці – 112 тисяч, по Україні сума перевищила 4 мільйони 347 тисяч гривень, на які придбано 783 слухових апарати та діагностичне обладнання для 25 обласних дитячих лікарень.
“Я ж не собі на обновку прошу…”
Студентка педуніверситету, майбутній соціальний педагог Надія Отливанна, один із кращих волонтерів Полтави, розповіла, що коли вперше довелося вийти на вулицю для збору коштів, було дуже некомфортно.
– Нагрубили мені один раз, вдруге, втретє, – розповідає Надя, – сіла на лавці у парку, плачу. Потім подумала: я ж не собі на обновку прошу. Люди нелегко розлучаються з власними грошима: хтось сварив, хтось навіть утікав… Але потихеньку справа пішла. У 2013 році я вже допомагала у штабі координаторам, сама відправляла кошти і точно знаю, що все, зібране від людей, до останньої копійки направляється за призначенням – на медичну апаратуру.
Добре запам’ятала, як минулоріч стояла зі скринькою на вході до торговельного центру “Екватор”. Наговорилася вже так, що голосу майже не лишилось. І раптом підходить дуже скромно одягнута жіночка, відкриває гаманець, а там – купюра 100 гривень. Ніяких інших, дрібніших, не було. Вона так на ту купюру подивилася, наче попрощалась… Дістала і вкинула до скриньки. Я сама мало не заплакала. Мені здається, що щиро дають гроші якраз ті люди, у кого в житті були негаразди, хто пережив власне горе.
“Вдячні за кожну зібрану копійку”
Певно, старалися волонтери саме заради щасливих очей дітлахів. Старші хлопчики і дівчатка міцно тиснуть руки всім, хто має стосунок до подарунка, дякують. Менші намагаються сказати “спасибі” мовою жестів або просто затискають сором’язливо рота кулачком. А хтось уже видерся на стіл і смикає Єжика (так його називають у Полтаві) за бороду. Той обіцяє приїхати через деякий час і перевірити, як діти навчаться говорити та розуміти навколишній світ з допомогою апаратів.
Людмила Гусар із семирічним сином Артемом приїхали до Полтави, не сподіваючись на такий щедрий подарунок. Артем голосно читає по складах напис на пакеті: “Слу-хо-ві а-па-ра-ти з Ка-на-ди”. Попереду в нього чимало відкриттів: шелест вітру, шум моря, мамин шепіт на вушко. Мама хлопчика дякує всім волонтерам за кожну зібрану ними гривню, бажає добрим людям здоров’я і великої наснаги для гарних справ.
Цьогоріч фонд допоможе дітям із вадами зору
У 2014 році Всеукраїнський благодійний фонд “Серце до серця” розпочинає збір коштів для дітей із вадами зору. Задля того, щоб такі патології виявлялися вчасно, були проліковані й діти могли бачити життя в його найяскравіших барвах та обирати омріяні професії, знову вийдуть на вулиці наших міст і сіл волонтери. Акція триватиме із 7 по 27 квітня цього року.
Шановні полтавці, волонтера акції “Серце до серця” можна впізнати по ідентифікатору з його фотокарткою, печаткою фонду та унікальним особистим номером, а також за скринькою із символікою акції та номером, що збігається з номером на ідентифікаторі.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.